TUINBONEN IN EEN SIMPELE KAASSAUS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het pakket van de Voedselbank zitten vaak conserven in pot of blik. Ook als je zelf groenten in blik of uit de diepvries koopt, zijn die relatief goedkoop. En ze zijn misschien wel minstens zo gezond als verse groente. Een groente die weleens wordt overgeslagen zijn tuinbonen. Ze zijn vers uit de peul gepeld klaargemaakt in de conservenfabriek en dus vol vitaminen. De smaak is wat anders dan bruine of witte bonen. Dat weerhoudt mensen ervan om ze te eten. Op dit moment zijn er geen verse tuinbonen in de dop, maar in potten staan ze rustig te wachten op dit prima recept: tuinbonen in een simpele kaassaus.

dora-tuinbonen-met-kaassaus-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • ongeveer 425 gram tuinbonen uitlekgewicht, twee potjes
  • 150 gram ui of sjalot
  • 300 gram mager vlees zoals kipfilet of kalkoenschnitzel
  • 150 gram blauwe aderkaas
  • een scheutje melk
  • peper, zout, nootmuskaat en tijm
  • boter of margarine om in te bakken

Wij konden de hand leggen op een goedkope aanbieding kalkoenschnitzel, maar je kunt ook ander mager vlees gebruiken. Zelfs met een hamlap moet het lukken. Snij het vlees in blokjes en de ui in reepjes. Maak een flinke klont boter heet in een pan, en bak de vleesblokjes om en om gaar, graag met wat bruine randjes. Haal het vlees uit de pan, en bak de ui in de boter.

Zacht

Als de ui zacht en een klein beetje bruin is, zet je het vuur laag. Doe het vlees weer terug in de pan. Snij de blauwaderkaas in kleine stukjes en doe ze in de pan met vlees en ui. Door de warmte gaat de kaas smelten, en wordt als het ware een dikkig sausje. Als het te dik blijft, doe er dan een scheutje melk bij. Niet teveel, anders wordt de saus weer te dun. De saus moet als het ware aan de bonen blijven plakken, ze mogen er niet in drijven.

blauwe kaas roquefort

Laat de saus een heel klein beetje pruttelen, onder af en toe roeren. Giet intussen de tuinbonen af en spoel ze af met water. Laat ze uitlekken en voeg ze dan bij de uien en het vlees in de kaassaus. Warm alles voorzichtig door. Met wat peper en zout, nootmuskaat en een half theelepeltje tijm breng je het gerecht op smaak. Als de bonen heet zijn en bedekt met een dun laagje kaassaus, is het tijd om op te dienen.

Bruine boterham

Je kunt bij de bonen met vlees kruimige aardappelen geven, of een lekkere bruine boterham. Ook zonder bijlage vult dit maaltje de maag. De smaak van de blauwaderkaas en de bonen samen is heel bijzonder. Zeg maar: het is onverwacht lekker! Voor drie euro voor vier porties ben je al klaar, als je alles zelf moet kopen, en slim inkoopt. En aan het eind van de zomer: nog een keer proberen, maar dan met vers gedopte tuinbonen uit je moestuin!

dora-tuinbonen-met-kaassaus-2

LEES MEER:   Nog een smakelijk recept met blauwe schimmelkaas:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/salade-van-peer-en-blauwe-schimmelkaas/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...