TANTE DORA’S FATTOUSH (SYRISCHE SALADE)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We hadden je al eerder een echt Syrisch recept beloofd, en hier is het dan. Een beetje in een Nederlands jasje misschien, maar elke Syriër zal het herkennen als een fattoush, een zomerse salade met heel veel groenten, plus geroosterd pitabrood. Elk gezin in Syrië heeft zijn eigen manier om deze salade te bereiden, maar een fattoush moet in ieder geval deze ingrediënten bevatten: sla, komkommer, ui, tomaat en (zwarte) olijven. En een pitabroodje dat je knapperig gebakken hebt. Deze fattoush van tante Dora bevat al die elementen, en is toch heel goedkoop te bereiden, ook met ingrediënten van de Voedselbank.

Dora Syrische salade 1

Voor vier porties fattoush heb je nodig:

  •  bladsla, of bijvoorbeeld ijsbergsla, ongeveer 50 gram
  • twee tomaten, samen ongeveer 175 gram
  • een halve komkommer
  • een halve rode ui of een flinke sjalot
  • drie eetlepels zwarte olijven
  • een afbak pitabroodje
  • zoveel verse kruiden als je nog in je tuin hebt staan, zoals: peterselie, salie, bieslook en beslist ook wat munt
  • een half teentje knoflook
  • een flinke theelepel mosterd
  • drie eetlepels (olijf)olie
  • twee eetlepels witte wijnazijn
  • peper en zout

Pitabroodje

De bereiding van deze Syrische salade is simpel. Dat is niet altijd het geval in de Syrische keuken, die bij vlagen nogal bewerkelijk is. Fattoush is niet moeilijk, zelfs niet voor Hollanders. Begin met het roosteren van het pitabroodje. Dat bak je af volgens de gebruiksaanwijzing, meestal een minuutje of zes, waarna je het nog ongeveer vijf minuten laat doorbakken. Daardoor wordt het pitabroodje hard en knapperig. Het moet bruin en droog zijn. Laat het broodje afkoelen.

Snij de tomaten en de komkommer in redelijk kleine dobbelsteentjes, de sla in repen, de olijven in ringetjes en hak de ui zo klein mogelijk. Doe de groenten in een brede schaal en schep goed door elkaar. Snij nu de kruiden fijn. Hopelijk heb je nog wat verse kruiden in je bak of tuin staan? Gelukkig had het Tante Dora nog redelijk wat verse takjes munt in de kruidentuin.

kruidentuintje

Munt of mint is een belangrijk ingrediënt, want met munt proef je ineens het Midden Oosten. Als je het niet in je eigen tuin hebt staan, kun je het misschien lenen uit de tuin van iemand anders. Je hebt niet veel nodig, want de munt mag aanwezig zijn, maar het mag zeker niet overheersen. Als je niet over verse munt kunt beschikken, dan kun je ook gedroogde munt gebruiken. Maar vers is natuurlijk veel lekkerder dan gedroogd. In het verse kruidentuiltje van tante Dora zaten: munt, bieslook en peterselie. Schep de fijngesneden kruiden door de sla.

Dressing

Nu de dressing. Kluts de olie, de azijn, de mosterd en het uitgeperste halve teentje knoflook in een schaaltje tot een smeuïge dressing. Voeg peper en zout naar smaak toe. In plaats van azijn kan je ook een klein scheutje limoensap of nog beter granaatappel-siroop gebruiken, dan wordt de smaak nog veel meer oorspronkelijk. Giet de dressing over de sla en schep alles goed door elkaar. Verbrokkel het knapperig geroosterde pitabroodje en schep ook deze stukjes door de sla. Laat alles goed trekken, bij voorkeur een minuutje of tien. De stukjes brood worden wel iets zachter, maar houden beslist een bite.

Dora Syrische salade 2

Doe de sla over in een mooie schaal, en presenteer je fattoush als voorgerecht, of als bijgerecht bij een lekker stukje vlees. Of, heel Syrisch, bij allerlei gevulde groenten. Zo, nu kun je ten minste een Syrische vluchteling thuis uitnodigen, en laten zien dat jij je in zijn of haar eetcultuur hebt verdiept. Misschien kookt hij of zij voor jou een lekkere erwtensoep met halal rookworst?

pitabroodjes

VARIATIES:   Zoals gezegd, bijna elk Syrisch gezin heeft zijn eigen fattoush-recept. Sommige vrouwen voegen er reepje gare kip van de vorige dag aan toe, fijn gesneden paprika, radijsjes en andere producten van de lokale markt. Je kunt rustig experimenteren. Maar dat geroosterde pitabroodje: daar herken je dan weer meteen de fattoush aan. Houd dat er dus onder alle omstandigheden in.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...