SNELLE UIENTAART MET of ZONDER SPEK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het snelle van deze uientaart zit ‘m erin, dat je niet eerst een bodem hoeft te maken. Je giet een dik beslag over de ingrediënten dat, eenmaal gebakken, alles mooi insluit. Uien en spek zijn een klassieke combinatie uit de armeluiskeuken, dus helemaal geschikt voor het opmaken van de laatste restjes uit je voorraadkast. Ook zonder spek kan men voor weinig geld ook een heerlijk taartje maken.

Voor een taart waar je vier porties uit kunt halen, heb je nodig:

  • vier uien, samen ongeveer 500 gram
  • drie middelgrote eieren
  • voldoende zelfrijzend bakmeel om het beslag goed dik te maken ( bloem met bakpoeder gaat ook prima)
  • 200 milliliter melk (of room als je dat lekker vindt)
  • tijm, oregano en rozemarijn, vers of gedroogd, of een Provençaalse of Italiaanse kruidenmix
  • peper, nootmuskaat en zout naar believen
  • 100 gram geraspte pittige kaas
  • extra boter om in te bakken

En met spek ook nog:

  • ongeveer 150 gram kant-en-klare spekreepjes, of eigenhandig in reepjes gesneden spek

Verder heb je een dichte bakvorm nodig, waar het beslag niet uitloopt.

Klop eerst de eieren, de room en het zelfrijzend bakmeel ( of bloem met bakpoeder) samen tot een dik beslag. Het moet de dikte hebben van stroop: langzaam vloeibaar. Het hangt er een beetje vanaf hoe ‘nat’ de eieren en de room samen zijn. Blijf meel toevoegen tot je tevreden bent.

Doe nu al zout, peper en nootmuskaat in het beslag. Wees voorzichtig met zout, want de eventuele  spekreepjes, maar zeker de kaas zijn ook zout. Laat het beslag staan, zodat alle ingrediënten goed met elkaar kennis kunnen maken.

Bak vervolgens als je vlees gebruikt de spek uit in een niet te hete koekenpan. Dit gerecht is behoorlijk slow-cooking, dus take it easy. Als het spekvet is uitgebakken en de spekreepjes beginnen te bruinen, haal je ze uit de pan en spreid je ze gelijkmatig uit over de bodem van de vorm. Deze stap kan je voor de vegetarische uientaart weglaten.

Snijd de uien in reepjes, en bak die reepjes in boter of margarine of in het uitgebakken spekvet, waaraan je eventueel wat extra boter of margarine hebt toegevoegd. Geen olie, want als je de uien lekker zacht en bruin wilt hebben (en dat willen we!), dan doen spekvet en boter dat beter dan olie. Hoewel dat eigenlijk alleen maar afhangt van de temperatuur waarop je alles bakt, dus als je liever olie gebruikt kan dat zeker ook. Maar doe ook dan rustig aan.

Dora uientaart 1 klein

Neem de tijd, zet het vuur niet te hoog, schep alles van tijd tot tijd om, laat niks aanbranden. Zo worden de uiensliertjes langzaam zacht en lichtgeel. Vlak voordat de uien klaar zijn, meng je de fijngehakte en/of gedroogde kruiden erdoor. Een klein beetje peper kan ook geen kwaad, maar pas op met zout. Verdeel de ui vervolgens over de al of niet met spek belegde bakvorm.

Klop het beslag nog even door, en giet het dan over (de spek en) de ui. Zorg dat het in alle hoekjes en gaatjes komt. Klop de vorm desnoods zachtjes op het aanrecht, dan zakt het beslag goed naar onderen. Rasp de kaas en strooi over de uientaart. Zet de vorm in een redelijk hete oven en bak de taart ongeveer een half uur.

Kijk na dertig minuten of de bovenkant bruin is. Dan is de snelle namelijk uientaart met of zonder spek klaar. Snij de taart in punten en serveer er sla of rauwkost bij. Zo heb je een complete maaltijd, die bovendien heel erg lekker smaakt. Je kunt bijna niet geloven dat je met een paar simpele uien (en eventueel wat  spek) zoiets lekkers kunt maken. Echt!Dora uientaart 2 klein

Waarschuwing: niet eten als je ’s avonds nog naar een sjieke receptie moet. Want uien blijven uien, en ze produceren wel flink wat ‘gas’.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...