SNOEPEN van MEIDOORNBESSEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

meidoornbessen-1

Vrijwel overal zien we nu de vaak al rijpe bessen van de meidoorn. Vogels laten ze zelfs nu nog vaak hangen, omdat er wel een keus is aan ander lekker eten. De bessen blijven meestal wel langer aan de struiken hangen, soms wel tot november. Maar de kans dat een vogel er dan van heeft gesnoept is natuurlijk veel groter. Vanzelfsprekend moet men juist dit jaar bessen voor andere gebruikers laten hangen.

Meer informatie over de meidoorn  –  http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-meidoorn-blad/meidoorn

 

Maar nu gaan we aan de gang om voor bijna geen geld lekker van de meidoorn te kunnen snoepen. We gaan daarom meidoornvruchtenkoekjes maken.

meidoornsnoepjes

HET VERZAMELEN

Eerst verzamelt men een klein emmertje vol rijpe meidoornbessen. De rijpheid, dat kan men proeven. Meidoorn smaakt altijd al licht melig, maar als ze rijp zijn  proef je daarnaast een aangenaam mengsel van zuur en zoet. En gaat het vruchtvlees, dat niet meer keihard is, gemakkelijker los van de best heel grote pit, die in elke vrucht te vinden is.

meidoornbessen-geplukt

Haal vervolgens de steeltjes van elke vrucht en was de bessen en droog ze daarna.

MEIDOORNPULP

 • ½ kilo meidoornbessen
 • Sap van een halve citroen
 • Een bodempje water
 • Paar korrels zout

Z et dit alles op in een roestvrijstalen pan. Breng tot de kook en laat alles op een zacht vuur 25 minuten pruttelen. Zorg wel dat er wat vocht in de pan blijft.

Giet de massa in een zeef of vergiet met fijne vitrage erin of als je die hebt in een filterzak. Zet wel gelijk een opvang bak of pan onder de vergiet  of filterzak. Laat dit zeker  12 uur uitdruppelen. Gooi wat over is gebleven in de vitrage of filterzak gewoon weg ( ideaal bij de compost of aan de achterrand van de tuin).

We hadden ongeveer 1/3 liter sap opgevangen.

TOT GELEI KOKEN

Per 100 cc vocht voegt men nu 75 gram rietsuiker toe.

Breng langzaam aan de kook. Zachtjes doorkoken tot het de juiste dikte heeft bereikt. Dit is afhankelijk hoeveel vocht er in de bessen zat en de hoeveelheid water die men eventueel moest toevoegen, toen u de bessen tot pulp kookte.

Bij ons  hadden we minder dan 15 minuten inkoken nodig.  Men kan controleren of de gelei voldoende is ingekookt door wat het gelei op een koud schoteltje te doen.  Stolt het gelijk tot een soort druppel en loopt het niet van het schoteltje als men het scheef houdt.  is het voldoende ingekookt.

Men kan de gelei tot een plaat gieten op bakpapier of vormpjes zoals voor ijsklontjes vullen en daarin laten opstijven. De plaat kan men 12 uur later tot reepjes of blokjes snijden. Met een koud , nat mes gaat het beste.

plakjes-meidoorngelei-met-agar-agar

 • Wil men absoluut zeker zijn dat de massa voldoende opstijft om als snoep te kunnen nuttigen, kan men eventueel wat agar agar ( gemaakt van zeewier) , volgens de gebruiksaanwijzing aan de ingekookte warme gelei voor het opstijven toevoegen. Men kan als men geen moeite heeft met dierlijke producten ook gelatine gebruiken om de snoep extra te laten opstijven.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Cigi schreef:

  Ja, fantastisch! Kan het ook als je er met een sap-stoompan, het sap uithaalt en dan inkoken met suiker?
  Eigenlijk rare vraag, want k heb het op die manier geprobeerd, en ik kreeg het maar niet tot een vaste gelei.. maar mogelijk te weinig suiker gebruikt?

  • Neef M schreef:

   We gaan het voorleggen aan Neef Groen, de auteur van dit recept. Je moet misschien even geduld hebben, want Neef Groen is momenteel een beetje druk. Bedankt voor je reactie!

 2. Tim Hupkes schreef:

  Waarom moeten we specifiek dit jaar bessen laten hangen voor andere gebruikers? Ik neem aan dat dat de vogels zijn? Is dit een slechter jaar qua voedsel?

  • neef Groen schreef:

   Er zijn er door de droogte zo weinig , dat ik ze zou laten hangen voor onder andere de vogels. Want die hebben ze meer nodig. De oogst aan bessen valt dit jaar zwaar tegen. Groet Neef Groen