ZUURKOOLBROODJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora zuurkoolbroodje 1 klein

Lunchen op z’n winters met zuurkoolbroodjes! Met zo’n recept zou je willen dat het het hele jaar door winter was. Wel erg handig als je deze kerstdagen het een dagje te druk hebt gehad.

Voor vier porties heb je nodig:

  • vier bruine kadetjes of andere lekkere broodjes
  • 125 gram rauwe zuurkool
  • 50 gram katenspek (vleeswaar)
  • een flinke lik mosterd
  • boter of margarine om de broodjes te smeren
  • peper

Snij de kadetjes open en besmeer ze met boter. Verdeel de reepjes katenspek over de vier broodjes, en bestrijk ze rijkelijk met mosterd. Als de zuurkool erg vochtig is, knijp je hem uit. Een beetje aanhangend inlegvocht is wel lekker, maar het moet niet druipen. Leg een net hoopje zuurkool op het katenspek. Met wat peper erover, het liefst vers uit de pepermolen, maak je dit lunchgerecht af.

Dichtklappen die broodjes, en happen maar! Zuurkool bevat veel vitamine C, dus het gerecht past ook in een werkzaam anti-verkoudheid-dieet. Zuurkool schijnt ook goed te helpen tegen een kater, maar dat heeft het Tante Dora nog niet zelf onderzocht.

Je kunt de broodjes ook zonder spek maken. Gerookte kip smaakt ook erg lekker. Ook helemaal vegetarisch met wat geroosterde pijnboompitjes smaakt het zeker ook erg lekker.

Dora zuurkoolbroodje 2 klein

 

LEES OOK:  Meer recepten met brood, bijvoorbeeld gevulde pitabroodjes: http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/gevulde-pitabroodjes/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...