POMPOEN RÖSTI (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ze komen vast binnekort in het pakket van de Arnhemse Voedselbank: pompoenen, vers van de akkers van de moestuin aan de Mooieweg in Arnhem. Er zitten ook aardappelen in de kratjes, en sla. Meer dan genoeg om al bijna driekwart van een lekker maal te maken. Zeker omdat we vandaag de Hollandse ‘groenten en aardappelen’ in één gerecht verwerken: pompoen rösti.

dora-pompoen-rosti-1

Voor vier porties van drie of vier stuks heb je nodig:

  • 1000 gram pompoen, waar je na het schoonmaken nog ongeveer 600 gram van overhoudt
  • 300 gram aardappelen
  • vier theelepels aardappelmeel
  • vier eetlepels bloem
  • zout, peper en nootmuskaat
  • olie om in te bakken

Begin met het schillen en schoonmaken van de pompoen. Wij gebruikten een groene hokkaido-pompoen, met enigszins groen-oranje vruchtvlees. Maar je kunt elke soort pompoen gebruiken, wat je hebt. Schil ook de aardappelen. Rasp pompoen en aardappel op een grove rasp.

Vocht

Voeg het aardappelmeel en de bloem toe, plus de peper en de nootmuskaat. Voeg geen zout toe, want dat trekt vocht uit de pompoen, en dat bakt niet lekker. Strooi er pas zout over, nadat de rösti zijn gebakken. Roer alles goed door. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op een niet te hoog vuur, en doe er een flink bodempje olie in.

Als de olie op temperatuur is, schep je hoopjes van het pompoen- en aardappelmengsel in de pan. Let op dat je dunne koekjes maakt, anders bakken ze niet goed bruin en worden ze van binnen net niet gaar genoeg. Bak het koekje ongeveer vijf minuten op de ene kant, en draai het dan om voor nog een paar minuten op de andere kant. Let op de bruin gebakken uitsteeksels aan de randen. Die geven aan wanneer het tijd is om te keren.

Binding

Als de rösti bruin en aan de buitenkant knapperig zijn, schep ze dan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Dan strooi je er een snufje zout over. Houd ze warm tot je aan tafel gaat. Even een waarschuwing: misschien zijn niet alle koekjes even knapperig en bruin. De bloem en het aardappelmeel moeten voor de binding zorgen, samen met het zetmeel in de aardappelen. In principe moet dat genoeg zijn.

dora-pompoen-rosti-2

Maar kijk niet vreemd op, als er af en toe een wat minder stevig exemplaar tussen zit. Voor de smaak maakt het niets uit. Je kunt eventueel een ei toevoegen voor de binding, als je per se stevige rösti wilt. Echte Zwitserse aardappelrösti bestaan ook alleen uit geraspte aardappel. Daardoor proef je de pure aardappel, en wordt de rösti lekker knapperig langs de randjes. Door geen ei toe te voegen aan deze pompoen rösti proef je ook alleen de pure smaak van pompoen en aardappel.

Vegaburger

Dit simpele gerecht is een prima bijlage bij een stukje vlees, vis of vegaburger, maar kan ook als een voorafje worden gegeten, eventueel met sla, die vandaag ook in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Kijk aan: pompoen, maar dan weer eens anders. Duur is het niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Maar als je een slimme bespaarder bent, dan sluit je vriendschap met een moestuinier met een overschot aan pompoenen. Daar zijn er veel van, van dergelijke overschotten. Je kunt pompoenen overigens prima lange tijd bewaren.

dora-pompoen-rosti-3

LEES MEER:   Neef Groen zet diverse soorten eetbare pompoen op een rijtje:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/ons-rijtje-eetbare-pompoenen/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...