ARRETJESCAKE GOEDKOOP & SIMPEL SNOEPEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het pakket zitten vaak koekjes in diverse soorten, maar ook boter of margarine. Hiermee is snel een soort taart of koek zonder dat je hoeft te bakken te maken. Dit mengsel is ook lekker als bodem ( weer zonder te bakken) voor kwark taart.  Dat deeg had een mooie naam al vroeger al:  “ARRETJESCAKE”

taartbodem zonder bakken

De cake maak je met simpele biscuitjes, boter, eventueel basterdsuiker en/of cacaopoeder of chocolade. Nu is deze koek behoorlijk vet, dus snij er maar kleine stukjes van en houd  je in bij het eten.

Zo’n stukje arretjescake vind ik zelf erg lekker.

De oorspronkelijk recepten waren met rauw ei, maar dat zou ik toch niet adviseren. Want ook zonder ei kan men heerlijke arretjescake maken.

SIMPELSTE ARRETJES CAKE

 • 250 gram droge koekjes
 • 200 gram boter of margarine

( zijn het koekjes zonder suiker, voeg dan 75 gram basterdsuiker erbij)

Maak de koekjes in een stevige plasticzak met de deegroller rollend erover fijn.

Mariakaakjes

Mariakaakjes

Smelt de boter in een pannetje dat het net vloeibaar is , maar niet echt warm. ( gebruik je bijvoorbeeld mariakaakjes voeg dan de suiker bij de boter). Vermeng de boter ( met of zonder suiker) door de koekkruimels en verdeel dit mengsel in een bakvorm met bakpapier bekleed. Strijk het met een natte lepelvlak. Zet het twee uur met een pastic zak erom in de koelkast.

 • In plaats van simpele koekjes, kan men ook koffiekoekjes, bastognekoeken maar ook kruidnoten fijnmaken voor arretjes cake.
 • Ook kan men bijvoorbeeld kaneel of vanille toevoegen.

LUXE CHOCOLADE ARRETJESCAKE

 • 200 gram goedkope biscuitjes en 150 gram bruine basterdsuiker

Of

 • 350 gram bastognekoeken
 • 200 gram roomboter
 • 50 gram pure chocolade
 • 50 gram cacaopoeder

Verwarm de boter zodat het vloeibaar wordt, maar niet te warm. Roer daar eventueel de bruine basterdsuiker door. Smelt in een pannetje met kokend water ( dus au-bain-marie) de chocolade. Vermeng als het gesmolten is dit met de boter en voeg er al roerend de cacaopoeder bij.

Maak de koekjes fijn bijvoorbeeld met een deegroller. ( stop de koekjes wel eerst in een stevige plastic zak, anders vind je overal nog kruimels na deze kookactiviteit). Vermeng de beide en verdeel het in een bakvorm, die je met bakpapier hebt bekleed. In een plastic zak twee uur in de koelkast koud laten worden.arretjescake

Een stukje van deze arretjescake is erg lekker met een bolletjes vanille- of notenijs.

arretje nof

De Naam ARRETJES- CAKE komt van de boekjes die men bij de producten van CALVE kon sparen ( daarvoor al bekend onder het mark NOF).

logo van calve nof

NOG even het originele recept van CALVE: ( is in ieder geval van na 1938, pas na de 2de wereld oorlog werd het echt populair)

250 gram. delfia vet
200 gram  witte basterd suiker
50 gram cacao
2 eieren
200 gram biscuitjes (simpelste: maria kaakjes)

Delfia was pure kokosvet. Het is te vervangen door palmolievet ( of je dat moet doen?!)  dat tegenwoordig te koop is. Al is kokosvet ook weer te koop, maar duurder.

Maar margarine of liever boter (met echte botersmaak) is toch echt lekkerder. Biscuitjes kun je heel, of in stukjes of helemaal tot gruis vermalen gebruiken. De eieren zou ik zelf zo niet meer gebruiken, 2 of 3 eetlepels melk zijn een aardige vervanging.  Er is trouwens wel gepasteuriseerde ei tegenwoordig te koop, als je rauwe ei in een recept wilt gebruiken.ouderwetse arretjescake

In plaats van cacao kan je ook een andere smaak toevoegen als kaneel of citroen. Sommigen weken een deel van de biscuit in rum of een likeur. Soms wordt hagelslag als decoratie gebruikt.

ARRETJESCAKE IN LAAGJES

Er zijn ook meerdere recepten waarmee een soort laagjes taart wordt gemaakt. Men mengt alles behalve de koekjes ( vaak lange vingers) en legt eerst een laag koekjes dan een laagje crème ( vaak ook met koffiesmaak, dus giet er dan een kleien kopje sterke koffie bij) , dan weer een laag koekjes, weer crème en zo verder totdat alles gebruikt is. Maar vaak werd het met lange vingers toch weer een rommeltje, maar smaken deed het welarretjescake met lange vingers

 • Zelf maak ik arretjescake met diverse soorten koekjes. Zeer lekker is het gebruik van pepernoten ( als die na Sinterklaas overblijven) .  Arretjescake is ook een zeer geschikte bodem voor bij voorbeeld een kwarktaart. Dan gebruik ik alleen 1/3 minder boter.

GENIET ERVAN

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Andrea schreef:

  Wat toevallig! Deze arretjescake vrijdagavond nog gemaakt samen met mijn dochter, die niet kan wachten tot ze de kom mag uitlikken 🙂
  Wel heb ik het oude recept met de eieren gebruikt, maar deze heb ik ook wel eens vervangen door wat (chocolade)vla.
  Een erg lekkere, maar ook machtige cake. Past niet echt in een gezonde levensstijl, zoals in het stukje hiervoor. Maar zo af en toe moet toch kunnen volgens mij 🙂

 2. paul hoftijzer schreef:

  Beste Andrea,
  we kwamen er op om dit recept te plaatsen omdat de producten bij toeval in het pakket van afgelopen week van cliënten van de voedselbank zat. Soms lekkere slagroom of een stukje arretjes cake te eten kan geen kwaad, zeker voor mensen die toch al een te karig menu moeten eten. En om eerlijk te zijn: het pakket van de voedselbank bestaat uit producten die vaak over zijn, daar zitten wel vaker zaken in die wij nooit van ons leven zouden kopen,laat staan op zouden eten.
  En iets opbeurend’s als een stukje arretjescake mag er wel in.
  Overigens zou ikzelf niet met vla of eieren arretjescake maken. Vla niet omdat het dan veel te zwaar wordt en dan ook nog pudding-achtig daarbij. En eieren niet omdat ik niet graag ongebonden rauwe eieren gebruik. En ei erin is eigenlijk helemaal niet noodzakelijk.
  groet namens de neven van tante Dora
  paul hoftijzer

 3. Els Hengstmengel schreef:

  Dit ken ik van een logeerpartij i de jaren 50, lang geleden dus. Ik vond het toen heerlijk, mocht de schaal uitlikken, hmmmm. Nu zou ik het niet meer zo snel maken, inderdaad te vet…. Maar dit recept deelt lekker uit en het plezier van maken is van alle tijden. Goeie herinneringen.

  • neef Groen schreef:

   Beste Els,

   als men er een bodem voor een kwarktaart mee maakt, zit in de bodem minder vet dan als je deze als harde weener of een cake-variatie zelf bakt.
   Dus ik zou me niet inhouden, het zelf te maken.

   groet,
   paul hoftijzer ( neef groen)

 4. Marga schreef:

  Heerlijk arretjescake! Daar moet ik echt mijn best voor doen om er af te blijven.

  • neef Groen schreef:

   beste Marga,

   daar hebben de neven van Tante Dora en de rest van de familie nu ook last van.

   groet
   Neef Groen