SNELLE SPINAZIETAART

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Omdat het nu een paar dagen warmer is geweest wordt er binnenkort volop spinazie aangeboden.  Tijd om een snelle spinazietaart te maken. Het is een recept dat tante Dora nooit zelf nooit zou maken (alhoewel?) maar dat wel helemaal in haar lijn is: lekker, voedzaam en relatief goedkoop. Voor een snelle spinazietaart voor vier porties heb je nodig:

spinazie

  • spinazie, 250 à 300 gram
  • een flinke tomaat
  • een klein teentje knoflook
  • 5 à 6 volle eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren, middelmaat
  • een bekertje crème fraîche van 200 gram
  • 75 gram blauwaderkaas (het mag Roquefort zijn, maar een goedkope variant is net zo goed)
  • geraspte kaas, ongeveer 2 eetlepels
  • olie om in te bakken
  • peper, nootmuskaat, en misschien een klein beetje zout

Verder heb je een dichte taartvorm nodig (dus geen springvorm) van ongeveer 25 centimeter doorsnee. De vorm moet dicht zijn, zodat het taartbeslag er tijdens het bakken niet uit loopt.

Begin met het maken van het dikke beslag. Klop de drie eieren, de crème fraîche, wat verse peper, nootmuskaat en een klein mespuntje zout door elkaar, en voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. ( met bloem en bakpoeder krijgt men ook een mooi resultaat). Ga net zolang door met het toevoegen van bloem, tot je een dik beslag krijgt. Er moet voldoende bloem in het beslag zitten, want anders wordt het geen taart, maar een veredelde omelet. Zet het beslag weg zodat het kan rusten.

Was ondertussen de spinazie. Je kunt de blaadjes vervolgens klein snijden, maar dat hoeft niet. Spinazie slinkt nogal. Uiteindelijk houd je zachte groene sliertjes over, die je echt niet meer hoeft te snijden.

Zet een pan met wat olie op het vuur. Bak het uitgeperste teentje knoflook kort. Voeg dan de gewassen spinazie toe. Waarschijnlijk moet je dat in etappen doen: telkens een handje erbij, totdat het hele zwikje zacht en geslonken is. Kruiden met peper, nootmuskaat en eventueel een heel klein beetje zout. Voorzichtig met zout, want de kaas geeft ook zout aan het gerecht. Zet de groente weg en laat een beetje afkoelen.

Snijd de blauwe schimmelkaas in stukjes en meng de kaas door het beslag. Roer de enigszins afgekoelde spinazie erdoor. Schep de massa op de bodem van de taartvorm. Strooi de geraspte kaas erover, en verdeel de in niet te dunne plakken gesneden tomaat over het oppervlak.

Dora spinazietaartPlaats de vorm in een hete oven en bak de snelle spinazietaart in ongeveer een half uur gaar. De taart rijst een beetje, en moet bovenop goudbruin zijn. Het gebakken beslag houdt alle ingrediënten bij elkaar. Op deze manier hoef je niet eerst een taartbodem te bakken. Alles is in één keer klaar.

Je kunt er vier punten van snijden. Met een portie sla erbij en een stevig soepje vooraf heb je er een hele maaltijd aan. En als je maar drie in plaats van vier punten eet, heb je de volgende dag nog een hartige lunch.

Voor vleesliefhebbers kan men uitgebakken spekblokjes toevoegen aan dit taartje. Doe de spekreepjes alvast in een grote koekenpan, wok of hapjespan, eventueel met een drupje olie, en bak ze liefdevol (dus langzaam en zachtjes) uit. Als de spekjes uitgebakken en enigszins gebruind zijn, schep je ze uit de pan en spreidt ze uit over de bodem van de taartvorm voor je de andere ingrediënten toevoegt.gebakken-spekjes

Als je alles voor dit gerecht bij de goedkope supermarkt inkoopt, kost de hele taart minder dan drie euro, drie kwartjes voor een portie.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...