ZUURKOOL IN GESTOOFD VLEES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je kunt met de winterse groente zuurkool veel meer doen dan alleen maar koken en opdienen met rookworst. Vandaag bij tante Dora een recept waarin zuurkool en vlees worden gestoofd.. Dat mag in een sjiek trappisten-biertje zijn, maar ook een gewoon pilsje uit de supermarkt.  Naar het lang stoven zit er geen druppel alcohol in het gerecht, maar wil je geen alcohol gebruiken, kan je het gerecht ook met bijvoorbeeld wat appelsap of koude kruidenthee ook lekker stoven. Houd rekening met een wat langere bereidingstijd.  Maar de tijd die je aan dit gerecht geeft, proef je dan ook terug.

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • 375 gram vlees, bijvoorbeeld magere hamlappen of doorregen runderlappen of sukadevlees
  • 500 gram zuurkool
  • ui, ongeveer 250 gram
  • een teentje knoflook
  • een klein blik of een kleine fles bier of een beker koude kruiden thee of appelsap
  • 50 gram boter en een flinke scheut (olijf)olie
  • zout en peper
  • een flinke selectie kruiden en specerijen:

een laurierblad, twee kruidnagelen, een mespunt piment, drie jeneverbessen, een halve theelepel tijm, een theelepel sambal

sambal badjak

Snij het vlees in blokjes en de ui in niet te kleine stukken. Hak de knoflook fijn. Doe de boter en de scheut olie in een flinke braadpan en zet die op een hoog vuur. De boter mag best een klein beetje bruinen. Als het boter-oliemengsel heet is, voeg je de blokjes vlees toe. Verdeel de blokjes zo over de bodem, dat ze allemaal met hun kontje in het vet liggen te spetteren.

Niet roeren! Laat het vlees echt een paar minuten flink bakken zonder eraan te komen. Houd je in, het is geen roerbakschotel. Schep het vlees na ongeveer drie minuten om en bak de andere kant. Je zult zien dat de vleesbrokjes al mooi bruin kleuren. Als de andere kant van het vlees ook een paar minuten baktijd heeft gehad, voeg je de fijngesneden uien toe.

Bak de uien ook maar flink mee. Geduldig wachten, en dan weer omscheppen. Je zult zien dat uien en vlees aardig kleuren, en dat er zich op de bodem ook een bruin laagje begint te vormen. Hoera! Daar zit heel veel smaak in. Niet bang zijn voor die kleur. Het komt goed. Ten slotte de knoflook erbij.

Als alles bruin is en de uien zacht, giet je het bier of sap of thee erbij. Laat het maar even opschuimen en aan de randen van de pan aan de kook komen, en zet dan het vuur lager. Je zult merken dat de bruine laag op de bodem van de pan oplost in het kooknat, en zo een lekkere bruine jus vormt.Dora zuurkool, vlees, bier 1 klein

Voeg vervolgens het zout en alle kruiden toe en roer om. Als je bepaalde kruiden niet hebt, zoals piment, dan kun je die weglaten of vervangen door een ander kruid. Bijvoorbeeld door foelie, in het geval van piment.

Doe de deksel op de pan en laat alles tenminste een uur sudderen, liever een veel langere tijd. Het vlees moet echt zacht zijn, en de ui stukgekookt tot een soort dikke saus. Roer af en toe om. Controleer de hoeveelheid vocht, en voeg eventueel wat water toe, als de boel dreigt droog te koken. Na een uur tot anderhalf uur voeg je de uitgelekte en uitgeknepen zuurkool toe.

Schep alles door elkaar, en controleer nogmaals het vocht. Onderin de pan moet een laagje van ongeveer anderhalve centimeter staan. Tijdens het koken borrelt dat tussen de stukjes vlees en de zuurkool omhoog, en stoomt alles rustig gaar. Na ongeveer een half uur is ook de zuurkool gaar en klaar. Kook een pannetje kruimige aardappelen, en leg een hoopje piepers op je bord. Schep er vervolgens het mengsel van vlees, zuurkool en uiensaus overheen. Je mag de piepertjes best prakken, dan nemen ze de saus beter op. Smullen maar! Een simpel eenpansgerecht voor een kille winteravond. Smakelijk en niet duur. Voor een hele pan vol vlees en groente betaal je hooguit vijf euro.Dora zuurkool, vlees, bier 2 klein

TIP:  Je hoeft zuurkool niets eens te koken, als je er lekker van wilt eten. Wat dacht je van een broodje zuurkool?

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/zuurkoolbroodjes/Dora zuurkoolbroodje 1 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...