BROODJES HARING IN TOMATENSAUS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

haring in tomatensaus

Het hoeft niet altijd een groot bord aardappelen, groente en vlees te zijn. Je kunt ook je buikje rond eten aan wat anders, bijvoorbeeld aan broodjes met haring in tomatensaus. Als je er een sla of rauwkost bij eet, krijg je alles binnen wat je aan voeding nodig hebt. Een ander voordeel: je hoeft niet te koken. Dat is ook wel eens lekker, vooral als het binnenkort weer een keer zo heet wordt.

Voor drie broodjes heb je nodig:

 • een blikje haring in tomatensaus of een blikje pilchards
 • drie broodjes, het liefst een beetje bijzondere broodjes
 • een middenmaat tomaat
 • boter of margarine

Vroeger noemde tante Dora alle vis in blik in tomatensaus ‘haring in tomatensaus’. Vaak bedoelde ze dan die ovale, platte blikken met pilchards, een Engels woord voor jonge sardines. Echte haring in tomatensaus is van echte haring gemaakt, meestal graatloze filets, die beduidend groter zijn dan de sardientjes. De sardines hebben ook nog de graat binnenin, die je er beter uit kunt halen voordat je ze eet.

Snijd de broodjes open en besmeer ze met boter of margarine. Maak het blikje open en zet het op een bord. Zo kun je redelijk gevaarloos knoeien met de van de tomatensaus druipende vis. Vooral bij pilchards moet je even moeite doen. Druk tussen duim en wijsvinger op de visjes, waardoor de twee helften van elkaar gaan. In één van de twee helften zit de graat. Pulk die er voorzichtig uit, en leg de twee filets vervolgens op een broodje.

Verdeel het visvlees over de broodjes. Wie dat lekker vindt, kan wat extra tomatensaus over de vis druppelen, maar  je zult toch het meeste moeten weggooien, of wegspoelen in de gootsteen. Was het blik enigszins af, want voor je het weet stinken de visresten de vuilniszak uit.

Snijd de tomaat in niet al te dunne plakjes, en verdeel haar over de broodjes. Klaar! Maak er een salade bij. Bijvoorbeeld een salade van paardenbloembladeren, zoals Neef Groen hem graag eet. Maak een vinaigrette van azijn, olie en peper en zout, en schep er eventueel nog wat kappertjes overheen. Kappertjes en vis zijn grote vrienden, zelfs als de kappertjes in de salade zitten die bij de vis wordt geserveerd. Een complete maaltijd in een handomdraai.

Dora haring in tomsaus

Je kunt als het binnenkort echt lekker weer is, deze haring in tomatensaus-broodjes ook meenemen op een picknick. Wikkel ze dan wel stevig in aluminiumfolie, om te voorkomen dat de broodjes openklappen en de saus en de sappen in je picknickmand lopen.picknicken

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. mieke schadelee schreef:

  Tomatensaus weggooien van haring in tomatensaus? O nee,daar sop ik een lekkere snee brood in!

 2. s schreef:

  Kappertjes zijn duur!

  • Neef M schreef:

   In sommige winkels valt de prijs erg mee, en je hebt er niet veel van nodig. Bovendien kun je een geopend potje eindeloos bewaren in de koelkast, dus het gaat lang mee.

 3. Fiep schreef:

  De rest van de tomatenssus op kaas op je boterham…mmmmmm