PLAATPIZZA VAN BROODDEEG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

tarwebloem

In het pakket van de Voedselbank zitten met enige regelmaat pakken met bakproducten, zoals meel voor brood. Je kunt daar natuurlijk broodjes van bakken, maar met wat groente en andere ingrediënten kun je er een complete maaltijd van maken. In dit geval een joekel van een plaatpizza voor het hele gezin.

Voor dit recept heeft Tante Dora  gebruik gemaakt van een sjiek, trendy brooddeegje, dat een kennis van de familie bij het opruimen van een schap in een supermarkt had meegekregen. Daarvoor moest een zakje droge gist (7 gram) worden toegevoegd. In de meeste kant-en-klare bakpakketten voor brood zit de gist al door het meel.

Als je het broodmeel zelf moet kopen, ben je niet veel geld kwijt. Voor rond een euro heb je al genoeg voor een hele grote pizza. Je moet wel even de tijd nemen, want wie met gist werkt, moet zijn deegje laten rijzen. Reken er op dat je een uur of drie voorbereidingstijd nodig hebt. Bovendien moet je ook wat spierballen hebben, want deeg moet je kneden.

Je maakt de pizza op het grote bakblik in je oven, ongeveer 30 bij 40 centimeter. Je hebt ook een leeggeruimde en schone aanrecht of een ander werkvlak nodig, om het deeg te kneden.

Voor vier porties heb je nodig:

Voor het deeg:

 • een pak bakmeel voor wit brood van 500 gram
 • als er geen gist in de broodmix zit: een zakje droge gist van 7 gram
 • daar waar in het recept op het pak sprake is van ‘boter’, deze vervangen door (olijf)olie

Voor de tomatensaus:

 • een blik gepelde tomaten (400 gram)
 • drie teentjes knoflook

knoflook vers geoogst

 • Italiaanse kruiden zoals tijm, oregano en basilicum
 • zout en peper, en een snufje suiker
 • (olijf)olie
 • een klein scheutje azijn

Als garnering, bijvoorbeeld:

 • 75 gram salami of andere knoflookworst ( wil je een vegetarische pizza , dan laat je dit dus weg)
 • 75 gram pitloze (zwarte) olijven
 • twee sjalotten
 • 50 gram pittige kaasgeraspte kaas

Begin met het kneden van het deeg. Doe 400 van de 500 gram broodmix in een schaal. Houd de overige 100 gram apart om je werkplek met meel te bestuiven, zodat het deeg niet blijft plakken. Bereid het deeg volgens de aanwijzingen op het pak. Behalve een beetje lauw water moet je vaak ook boter toevoegen. Vervang de boter door (olijf)olie. Je zult zien, dat je het deeg enige malen moet kneden, en enige malen moet laten rijzen, soms wel tot drie kwartier achter elkaar.

Houd je aan de aanwijzingen op het pak! Ga niet op eigen houtje de rijstijd verkorten, want dan krijg je een taaie deeglap, in plaats van luchtig brood. Terwijl het deeg rijst, kun je werken aan de overige ingrediënten van deze plaatpizza, zoals de onmisbare tomatensaus.

Doe de inhoud van het blik gepelde tomaten in een schaal en knijp met de hand de tomaten fijn. Je gebruikt zowel het sap als de tomaten. Je kunt ook kant-en-klare tomatenblokjes kopen, maar die zijn onnodig duur, omdat je iemand anders in een fabriek de tomaten laat fijnknijpen. Dat fijnknijpen kost geld, dus dat kun je beter zelf doen. In glibberige tomaten knijpen is bovendien een leuk werkje.

Haal de velletjes van drie teentjes knoflook af. Laat ze wel heel. Doe een flinke scheut olie in een pan en verhit die op een niet te hoog vuur. Voeg de hele teentjes knoflook toe en schep regelmatig om. De knoflook mag niet bruin worden. Voeg dan de fijngeknepen tomaten toe, gevolgd door zout, peper, suiker en azijn. Zet het vuur laag.

Laat de saus zachtjes een half uurtje sudderen, tot de vloeistof tot ongeveer de helft is ingekookt. Laat de saus maar even staan. Als je hem gaat gebruiken, vis je de teentjes knoflook eruit. Knoflook op pizza’s is geen goed idee, omdat het snel verbrandt en dan bitter wordt. Op deze manier gemaakt heeft en houdt de tomatensaus een lekkere knoflooksmaak.

Snij nu de garnering. Snij de salami in dunne plakjes, de olijven in ringen, en ook de sjalotjes worden in ringen gesneden. Rasp de kaas. Als het deeg voldoende gerezen is, rol je het op je werkvlak uit tot een rechthoekige lap, die het bakblik helemaal bedekt. Olie het bakblik in, en leg de deeglap erop. Laat het deeg eventueel nog een keer rijzen. Lees nauwkeurig de verpakking van de broodmix.Dora pizza brooddeeg 1 klein

Verdeel de saus over de bodem, en strooi er daarna de kaas over. Nooit de kaas als laatste! Een neef is ooit door een echte Italiaanse pizzabakker uitgelachen, toen hij de kaas bovenop deed. Dat is tegen de regels. Beleg de pizza nu met de salami, de olijven en de uienringen. Bestrijk de rand met wat olie, tegen het verbranden. De oven moet ten minste vijf minuten worden voorverwarmd, tot een hoge temperatuur.Dora pizza brooddeeg 2 klein

Schuif de plaatpizza in de oven. Kijk er na ongeveer twintig minuten eens naar. Als de pizza gerezen is en de rand bruin, dan is de pizza klaar. Verdeel hem in vier stukken en serveer. Met wat sla erbij heb je een heel behoorlijke en complete maaltijd.

Zelfs als je alle ingrediënten zelf moet betalen, ben je niet veel meer dan twee euro kwijt aan deze gigantische pizza.Dora pizza brooddeeg 3 klein

VARIATIES:  Je kunt in plaats van een mix voor wit brood ook een mix voor bruin brood nemen. En je kunt uiteraard eindeloos variëren met de garnering. Bijvoorbeeld met ansjovisfilets, in reepjes gesneden paprika en champignons, of vegetarisch met extra kaas en extra veel groente.

Dit is een erg leuk recept voor kinderen, vooral omdat zij hun eigen pizza kunnen samenstellen. Ieder een kwart van de pizza, als een soort quattro stagioni, zeg maar.

LEES MEER:  Lees meer lekkere en goedkope recepten op Zuinig met tante Dora:

http://www.dora-besparen.nl/category/dora-recept-van-de-dag/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. izerina schreef:

  Je kunt ook een niet-kneden-deeg maken. Gewoon in de ochtend al een kom met ingrediënten door elkaar roeren. Afgedekt warm wegzetten en eind van de middag is je deeg gerezen.