APPELS ONDER EEN DAKJE VAN SPECULAAS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

speculaasjes 2

Kort geleden zaten er veel speculaasbrokken in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Speculaasjes worden regelmatig in de aanbieding aangeboden. En de appelen blijven goedkoop. Vandaag combineren we koek en appel tot een eenvoudig maar smakelijk, warm nagerecht. Voor dit recept gebruiken we fijngemalen speculaas, maar je kunt het ook met andere koekjes maken.

Voor vier porties heb je nodig:

appel

  • vier kleine of drie grote appels
  • speculaas, ongeveer 200 gram
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • twee eetlepels rozijnen
  • een mespuntje kaneel
  • een afgestreken eetlepel suiker, bij voorkeur bruine basterdsuiker

Je hebt een ovenschaal nodig, die groot genoeg is om alle ingrediënten te bevatten.

Begin met het fijnmaken van de speculaas. In de keukenmachine gaat dat heel gemakkelijk. Maar je kunt de koek ook fijnstampen met een houten hamer of deegroller, waarbij je de koekjes in een stevige plastic zak of in een droge theedoek doet. Je kunt ook een roerstaaf gebruiken om het gebak te kraken. Het moet een soort meel worden.

Vermeng het speculaasmeel goed met de zachte boter, in de keukenmachine of met een vork. Let op: geen keiharde boter uit de koelkast, want dan werkt het niet. Prak net zolang door, tot je een plakkend, kruimelig deegje krijgt. Je hoeft er verder geen kruiden aan toe te voegen: speculaasjes zitten vol koekkruiden en suiker, dat is genoeg. Zet het deegje weg en ga door met de rest van de bereiding.

Schil de appelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Doe ze in een schaal en doe er de geweekte en gewassen rozijnen bij, het mespuntje kaneel en de eetlepel (bruine) suiker. Roer alles goed om. Schep het mengsel in een ovenschaal, die je van te voren licht met wat boter hebt ingevet.Dora speculaas appel 1 klein

Schep het boter-  en speculaasdeegje over het fruit en verdeel het goed over het oppervlak. Gewoon je vingers gebruiken, dat is het handigst. De appel moet helemaal bedekt zijn met het speculaasmengsel. Druk het deegje stevig aan, zodat er een gesloten dakje ontstaat. Zet de ovenschotel nu in een redelijk hete oven, en laat alles ongeveer een half uur bakken. Als je geluk hebt, ruikt het in je keuken al snel naar speculaas. De schotel is gaar, als het laagje koek stevig en crispy geworden is.

Schep een portie appel met wat van de korst op een mooi bordje, en doe er eventueel een toef slagroom of wat vanille-ijs bij. Je zult proeven dat de smeltende boter in het koekjesmengsel de lekkere smaak van de koek over de appel heeft doen lopen. Hmmm! Het kost bijna niks, en het smaakt naar heel veel. Wat wil je meer?Dora speculaas appel 2 klein

VARIATIES:  Zoals gezegd: je kunt ook andere koekjes fijnmalen, zoals sprits, allerhande, bastogne en zelfs mariakaakjes. Maar speculaaskruiden en appel zijn een toffe combinatie.

In plaats van appelen kun je ook stevige peren gebruiken, zoals conference. En als je van een gembersmaakje houdt, kun je ook een bolletje stemgember fijn snijden en door de appel-  of perenblokjes mengen.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *