DE VOLGENDE DAG LEKKER ETEN VAN DE MAALTIJD VAN GISTEREN

Het was heel gewoon in de spaarzame jaren vijftig: eten dat de dag ervoor overbleef nog een keer klaarmaken, soms in een net even andere vorm. Je gooit immers geen eten weg, werd er toen gezegd. Eten weggooien was zonde, en dat ‘zonde’ had destijds zeker iets te maken met de bijbelse ‘zonde’, en dat was dus heel erg. Vandaag een terugkeer naar de zuinig jaren vijftig, met enige suggesties voor een lekkere tweede kans voor het overgebleven eten van gisteren:

• Favoriet van de neven van tante Dora: opgebakken zuurkool van gisteren. Tante Dora kookte de zuurkool redelijk ouderwets, met gekookte en met een klontje Blue Band afgestoofde zuurkool, met piepers en een stuk rookworst. De volgende dag gingen de koude piepers gestampt door de gare zuurkool, en werd alles in een koekenpan opgebakken. Plakjes worst erdoor, mosterd erover: klaar. Het werd helemaal lekker, als het prakje een beetje een korstje kreeg. Door dat korstje telkens onder de groente te prakken, kreeg de hap een smaak die de toen jonge neefjes helemaal het einde vonden.

• Een herinnering aan een weekje in een jeugdherberg in de jaren zestig: de ene dag rijst met een soort curry van kip, ui en Hollandse kerrie, de andere dag kerriesoep met kip en rijst vooraf. Gewoon een beetje bouillon erbij, en de rijst van gisteren als vulling. Misschien een wat simpele restverwerking, maar heel effectief en smakelijk.

• Wat doe je met de overgebleven doperwtjes van gisteren? Hier een recept van een oude kostschool: meng de doperwtjes met rijst en uit elkaar geplukte stukjes gerookte makreel, en warm de boel door. Je krijgt zo een Hollandse variant van de klassieke Italiaanse rijstschotel risi e bisi (‘rijst en erwtjes’).

Kijk eens wat liefdevoller naar de kliekjes van gisteren. Prima eten hoort niet in de groene container, maar in de buikjes van mensen. En soms is de variant van de dag erna lekkerder dan het oorspronkelijke eten. Dat vonden de neven in ieder geval van de opgebakken zuurkool.

LEES MEER: Over zuurkool gesproken: er staan op onze site heel veel recepten voor deze onvolprezen wintergroente. Je kunt de hele week zuurkool eten, elke dag anders en verrassend. Zoals deze pannenkoekjes:

ZUURKOOL PANNENKOEKJES (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. izerina schreef:

    Hier gaan alle restjes op, juist omdat biologisch vrij duur is.

  2. johmar schreef:

    Gooi ook niet zo snel iets weg. Van de week zag ik nog een halve komkommer liggen, die was een beetje zacht geworden, maar gaat dan gewoon geraspt door wat yoghurt met wat knoflook, heerlijk bij een curry.