ECHTE BOTER!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit plaatsen.

Wie zuinig aan moet doen, bezuinigt het eerst op luxe. ‘Luxe’ kan van alles zijn: een auto, biefstukken, een abonnement op een tijdschrift, of bioscoopkaartjes. In het rijtje ‘luxeartikelen’ hoort vaak ook roomboter. Roomboter staat bijna symbolisch voor de dingen die je graag eet, maar die je op een gegeven moment niet meer kunt betalen. Jammer, maar helaas: voortaan eten we goedkope margarine. Is dat echt zo? Is roomboter echt zo duur, in vergelijk met margarine? Bovendien: is roomboter ook eigenlijk niet erg onverzadigd vet en ongezond? Vandaag een onderzoek naar de voordelen van boter. Dat doen we puntsgewijs aan de hand van vier vragen:

Dora lactosevrij

  • Is roomboter duurder dan margarine? In sommige gevallen wel. Zeker als je dure merkroomboter koopt, kan het per pakje soms wel meer dan een euro verschil maken, in het voordeel van de margarine. Maar sommige luxe dieetmargarines zijn weer veel duurder dan een simpel pakje echte boter. Bovendien is een goedkoop pakje boter van het eigen huismerk van de supermarkt soms amper duurder dan een niet eens zo bijzonder bak- en braadproduct. Bij de supermarkt kost goedkope roomboter nu gemiddeld iets van 2.50, dat is 10 euro per kilo. Terwijl het eigen merk bak- en braadproduct 3.60 per kilo kost. Dus bijna 1/3van de prijs, maar de boter smaakt wel tien keer beter en het bak en braadproduct kan je niet op je brood smeren.
  • Welke van de twee is veelzijdiger? In haar jonge jaren gebruikte tante Dora een simpel pakje Blue Band voor alles: om er sudderlapjes in aan te bakken, om er groente in af te stoven, en om op brood te smeren. Op brood is het niet echt lekker, en ook een beetje hard, eigenlijk. In de jaren zestig kwam er variatie in de verschillende margarines: margarine voor bakken en braden, en margarine voor op brood. Inmiddels zijn die verschillende margarines soms heel luxe en dus duur. Roomboter kan voor alles gebruikt worden. Je kunt ermee bakken en braden, je kunt er groente in stoven, er je bakvorm mee invetten, en het is onovertroffen op brood. Eén product voor alles, en dus één aanschaf.
  • Is margarine gezonder? Vooral in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de toevoeging ‘plantaardig’ een verkoopargument voor margarine. Plantaardig was lichter en gezonder, met meervoudig onverzadigde en dus betere vetten. Daar bleef je slank bij, en het was ook beter voor hart en bloedvaten. Inmiddels is aangetoond, dat al die gezondheidsclaims van margarines vooral reclamepraatjes van de margarineproducenten waren. Om margarine te maken moeten vloeibare vetten gehard worden en houdbaar worden gemaakt. Er wordt aan de kleur en de smaak van margarine gesleuteld, om het zoveel mogelijk op roomboter te doen lijken. Er gaat enorm veel chemie zitten in margarine. In roomboter niet. Roomboter bestaat maar uit één ding: roomboter. Geen chemie, geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen. En het bevat van nature vitaminen en mineralen die kunstmatig aan margarine moeten worden toegevoegd. Roomboter? Puur natuur!
  • Is roomboter lekkerder? Ja!

Boter

Voedsel is een bewuste keuze, en soms kan de prijs van een bepaald product een reden zijn om het te vervangen door wat anders. Maar het smakelijke natuurproduct roomboter is niet eens zo erg duur. Bovendien is het veelzijdig en bevat het van nature dingen die een gezond mens nodig heeft. Aan jou de keus!

Trouwens bij bakken en braden kan je toch een roomboter smaak behouden door tot 2/3 van de hoeveelheid aan boter te vervangen door goede olie als olijfolie of raapzaadolie.

LEES MEER:   Welbeschouwd past roomboter ook wel een beetje in het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet (al is Blue Band authentieker):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

Dit vind je misschien ook leuk...