DE NIEUWSTE VOEDSELTREND: HET TANTE DORA JAREN VIJFTIG DIEET

TANTE DORA

Je kunt tegenwoordig maar beter niets meer eten. Van worst krijg je kanker, smoothies zijn net zo slecht als cola, en van wijn ga je dood. Een handje nootjes per dag is dan weer wel goed. Het mag ook een handjes pinda’s zijn, maar dan niet gezouten, want we eten al veel teveel zout. En daar krijg je geheid hoge bloeddruk van, dat zou je nu toch eindelijk moeten weten.

Dora jaren 50 dieet 1

Verwarring alom, als het over voedsel gaat. Huisartsen krijgen steeds meer mensen in de spreekkamer die vrezen dat hun einde nabij is, omdat ze af en toe een spekje eten. Om aan alle twijfel een einde te maken, presenteren de neven vandaag feestelijk het ‘Tante Dora Jaren Vijftig Dieet’. Dit dieet is gebaseerd op de ervaringen van tante Dora en haar generatiegenoten, die elke dag van rauwe ingrediënten weer een voedzame en smakelijke maaltijd moesten bereiden. Die bovendien niet teveel mocht kosten, want geld was schaars. Het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet is dus voedzaam, smakelijk en goedkoop. Hier de hoofdlijnen van dit bijzondere, maar ook zo gewone dieet:

  •  Eet alles met mate. Wees dus niet bang voor een uitgebakken spekje of voor een stuk worst in je eten, zolang je het met mate eet. In de jaren vijftig aten de mensen helemaal niet zoveel worst. Tegenwoordig hoort worst overal bij: bij het warme eten, op de boterham, tussendoor, en ’s avonds stukjes worst bij de borrel tijdens het televisiekijken. Ja, dat is niet goed voor je, dat snap je toch zelf wel? En, oh ja: er zijn ook vegetarische spekjes en halal worst. Geen laffe excuses dus: gewoon worst en spek eten.
  • Stop met snaaien. Eet tussendoor geen chips, zoutjes, toastjes kaas en ga niet naar de snackbar als je in de loop van de avond een beetje trek hebt. Dat scheelt jou en je gezin niet alleen een boel cholesterol en overbodig zout, maar het bespaart ook duizenden euro’s per gezin per jaar. Duizenden euro’s? Ja, duizenden euro’s, reken het zelf maar eens uit. Mag je dan nooit wat? Natuurlijk wel. Eén koekje bij de koffie (niet een halve rol Oreo’s), een paar zoute koekjes bij de borrel (niet een familiezak chips per persoon), en een handje pinda’s voor bij de buis (dus geen bucket met popcorn): allemaal prima.
  • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Kijk op het etiket van de verpakking, en als er twintig verschillende toevoegingen, E-nummers en antioxidanten zijn toegevoegd, dan laat je het liggen. In de jaren vijftig had je nog geen E-nummers. Droge bruine bonen in een zak bevatten maar één ding: droge bruine bonen. Dat scheelt veel giftige, toegevoegde chemie, en dat maakt die gewone bruine bonen ook nog spotgoedkoop. Bovendien zijn bonen en andere peulvruchten goed voor je, blijkt uit al die recente onderzoeken.
  • Eet niets dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Dit is een klassieke tip, maar als vuistregel voor verantwoord en gezond eten is dit nog steeds een prima aanrader. Kijk eens in het zogenaamde ‘tussendoorschap’: allemaal peperdure graandingetjes met zaadjes erop en fruitsnotjes ertussen. Tante Dora gaf haar kinderen een bruine boterham met komijnekaas, als ze een beetje trek hadden na het buitenspelen. Kost weinig en bevat veel.
  • Maak de groente tot de basis van je maaltijd. Dus niet het vlees, de pasta of de pizzabodem. Ga uit van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag. Twee ons groenten is best veel. Vaak moet je twee keer opscheppen om die twee ons tot je te nemen. Hoe meer couscous, karbonade en vissticks je naar binnen moet werken, hoe minder plaats er op je bord is voor die twee ons groenten. Seizoengroenten zijn niet duur, zeker niet als je op de aanbiedingen let. Zuurkoolstamppot met iets teveel spekjes, heel veel zuurkool en niet al teveel aardappelen: een hoogtepunt uit het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet!

boer met melk vroeger

Zestig jaar geleden was eten niet alleen voedzaam en soms zelfs een beetje machtig. Het was ook leuk en gezellig. Zaterdagavond werd er een krant op tafel gelegd, en dan ging het hele gezin pinda’s doppen en eten, onder het warme licht van die ene huiskamerlamp boven de eettafel, al dan niet begeleid door een bekertje warme anijsmelk. En als de kinderen uit school kwamen, zat tante Dora klaar met een pot thee en een schaal koekjes, om na te praten over de dag op school. En het tergend langzaam bereiden van een giga pan echte Hollandse erwtensoep op de hete kachel of op de spaarbrander van het peteroliestel was op zich al een social event, waar de hele familie aan deelnam.

broodsnijden

Eet zoals de mensen dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw deden. Honderd procent kans dat je niet dik wordt, een goede gezondheid geniet, en je fit en sterk voelt. En dat is niet de mening van één of andere voedselgoeroe, maar een door onderzoek statistisch bewezen waarheid. Een stukkie fietsen tegen de wind in en je eigen boodschappen dragen zijn ook heel erg jaren vijftig. Goede lichaamsbeweging, die een eventueel teveel gegeten calorietje er zo weer aftraint.

Wie een onuitputtelijke bron van jaren vijftig-recepten zoekt, kan altijd terecht op Nederlands Dis, het weblog van Neef Groen: http://www.nederlands-dis.nl/

LEES MEER:   Bij een jaren vijftig dieet hoort ook een flinke lepel lekkere levertraan:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/levertraan/

Al die chemie is nergens voor nodig, en maakt ons voedsel alleen maar duurder:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-meer-chemie-hoe-duurder/

 

Dit vind je misschien ook leuk...