BOEKWEITMEEL   dus een feest met echte ouderwetse poffertjes!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er verrassende spullen in het pakket van de voedselbank. Nu zagen we een tijdje geleden boekweitmeel. Bij navraag bleek het om zakjes boekweitmeel te gaan van 500 gram. Nu heeft Tante Dora altijd een zakje boekweitmeel in huis. Want zij is dol op de eigen smaak ervan.

Voor de duidelijkheid voor wat oudere en oostgrens bewoners: vroeger werd daar boekweitmeel vaker gruttenmeel genoemd.

boekweit als graanBoekweit is geen graan, maar een plant uit de familie der drieknopigen. De gemalen noten geven een meel dat vrij van gluten is en daarom geschikt voor mensen die niet zo goed tegen tarwemeel kunnen.

Vroeger was het zeker het hoofdvoedsel voor vele mensen op het platteland, omdat boekweit juist zonder mest, zelfs op net gewonnen akkertjes kon groeien.

Boekweit

Boekweit

Maar boekweit was geen zeker gewas want de oogst viel soms enorm tegen. Terwijl het overal voor werd gebruikt in de pap, in de soep, in pannenkoeken en andere baksels en natuurlijk in stamppotten. Van goedkoop volksvoedsel is het nu een redelijk duur product geworden, maar in de traditionele, zuinige Hollandsche pot toch onmisbaar.

Maar wat kan je met boekweitmeel maken:

Voor een recept voor boekweitpannenkoeken, zoals men die in de Achterhoek vroeger bakte: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/pannekoke-met-bloemen-van-kettingspole.htmlSONY DSC

Maar nog meer nodig is boekweitmeel voor echte poffertjes. De meeste mensen hebben wel ergens een poffertjespan liggen, dus diep die op. Maak hem schoon en gebruik die. En heb je er geen in een kringloopwinkel zijn ze altijd heel goedkoop te vinden. Natuurlijk moet je nu wel even wachten voor ze weer open gaan. Dus om nu aan een ouderwetse poffertjespan te komen.  Leen hem van een lieve buurman of buurvrouw. Met een portie poffertjes als betaling voor het lenen.

Maar zonder poffertjespan kan men kleine hoopje deeg ook in de koekenpan tegelijkertijd bakken.

poffertjespanPOFFERTJES

Zonder ei:

  • ¼ kilo boekweitmeel ( of half boekweitmeel/ half bloem)
  • ½ zakje droge gist
  • 4 dl lauwe melk
  • Wat zout
  • Boter, margarine of olie of gemengd om te bakken
  • poedersuiker

Met ei:

  • ¼ kilo boekweitmeel ( of half boekweitmeel half bloem)
  • ½ zakje droge gist
  • 1/3 liter lauwe melk
  • 2 eieren
  • Wat zout
  • Boter, margarine of/en olie om te bakken
  • poedersuiker

Van alle ingrediënten behalve de boter,olie of margarine een beslag maken. Goed roerenen op een lauwwarme plek zeker een uurtje afgedekt wegzetten. Je ziet dan dat het goed staat te gisten. Giet het beslag nu na het weer goed omgeroerd te hebben ineen klein flesje met een tuitje of met een klein gaatje in de dop. ( is het heel dik, voeg dan voorzichtig er wat melk bij).

Stook de poffertjespan warm. Smelt wat boter, margarine en/of olie in een klein stelpannetje en kwast de holtes van de warme poffertjes plaat in met het vet. Vul nu alle holtes met het beslag, als de onderzijde vast is geworden draait men de poffertjes om met een vork. De bovenkant mag best nog wel vloeibaar zijn,als de onderzijde maar mooi bruingebakken is. Haal de poffertjes uit de pan als ook die kant mooi bruin is. In een bord en royaal poedersuiker en eventueel wat klontjes boter erover.poffertjes lekker Kaneel smaakt er lekker bij, maar ook een beetje likeur smaakt prima.

Je kunt de poffertjes ook hartig gebruiken. Dan natuurlijk er geen poedersuiker over strooien, maar besmeren met wat kruidenkaas of zure room. En daarop een snippertje ham of als je wilt wat snippertjes gerookte kip of zalm. Natuurlijk smaakt een plakje tomaat of komkommer of wat verse kruiden ook erg lekker.poffertje met zure room

Zoete poffertjes is een ideaal nagerecht na bijvoorbeeld een maaltijdsoep. Maar voor diegenen die niet zo van zoete gerechten houden kan dan de poffertjes met kruidenkaas of kaas of zure room bij de soep eten.

PAP

Boekweit werd vroeger gebruikt voor de pap die elke dag vrijwel door iedereen gegeten werd. Vaak gekookt met karnemelk, want dat was heel goedkoop.  Maar als je boekweit nu gebruikt voor een keer pap te koken is dat best lekker:

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pap-brij-3/

Dora boekweitpap 2 klein

ANDERE GERECHTEN & BETAALBAAR ETEN: http://www.dora-besparen.nl/category/voedselbankrecepten/Dora mie met pindakaas 2

En vergeet niet je kliekjes goed te hergebruiken: http://www.dora-besparen.nl/category/kliekjes-een-lekker-gerecht/

broodpap 1

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...