ROTAN MEUBELEN

Rekjes, plantenmeubels, boekenstandaards, tafeltjes, stoelen en bankjes van rotan waren heel normaal waren in de jonge jaren van tante Dora. Het waren voorwerpen en producten die ooit hoorden bij een spaarzame levenswijze. Vandaag de dag komen ze weer in de aandacht, maar nu als “vintage” en dus gewoon vaak te duur.

Tante Dora had aan de muur van de eetkamer een rotan plantenhanger hangen. Hij had een S-vorm, en bevatte ten minste, voor zover wij neven kunnen herinneren, een hertshoornvaren, ook zo’n ding uit de jaren vijftig. En in de logeerkamer stond naast het bed een van rotan gevlochten stoeltje, op een onderstel van zwart gelakt metaal, met witte plastic dopjes aan de uiteinden. En, oh ja: tante Dora heeft ook een tijdje een rotan tijdschriftenbak gehad, niet ver van de kolenhaard. Handig, als je op een wintermorgen oude kranten nodig had om de kachel aan te steken..Dora rotan 1

Rotan meubilair wordt nog wel gemaakt, maar het is niet meer zo populair als in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Wie vijftig jaar of langer op deze wereld is, kan zich die interieurs vol rotanmeubelen vast nog wel herinneren. Rotan was destijds echt een fashion-statement: met rotanmeubelen gaf je aan dat je wist hoe het moest, qua moderne woninginrichting.

Nederlands Indië

In Nederland waren rotanmeubelen al langer in de mode, omdat Indonesië, toen nog Nederlands Indië, een belangrijke producent van rotan was, en is. Rotan lijkt een beetje op bamboe, maar het is veel steviger, waardoor je het veel beter tot meubelen kunt verwerken. Bovendien kun je het splitsen, en met de smalle repen heel mooi zittingen voor stoelen vlechten, bijvoorbeeld.

In de jaren vijftig en zestig wilden jonge mensen geen zware, donker gepolitoerde eiken meubelen meer. Het interieur moest licht en modern ogen, passend bij een moderne levensstijl. Rotan voldeed daar prima aan. Het spul was licht in gewicht, door het vlechtwerk open en luchtig, en de blank gelakte stoelen en tafels waren gemakkelijk te onderhouden. IJle en ranke meubeltjes, die toch sterk genoeg waren om een kudde wild ravottende kinderen te weerstaan. Bovendien waren rotan meubelen relatief goedkoop.

Met wat zachte kussens van hippe Scandinavische stoffen was je helemaal van die tijd. De stoffen bekleding moest wel een klein beetje over de rand van de zitting hangen. Want rotan had toch vaak wat scherpe randjes, en voor je het wist bleef je er met je kostelijke nylon kousen aan hangen. Ladder!

Dora rotan 2

Tante Dora heeft geen rotan meubelen meer. Mettertijd begonnen de verbindingen toch een beetje los te hangen, er zakte eens iemand door, en in het steeds drukker wordende vrouwenleven was er niet altijd tijd om telkens weer een paar leuke zitkussens te naaien. Rotan meubelen vind je nog op internet, en in de betere tuinmeubelenwinkel. Geen vrouw blijft meer met haar kousen aan de scherpe randjes hangen. Rotan is uit. Voorlopig. Want er zijn duizend en één redenen waarom rotan weer heel goed in ons interieur zou passen.

Onderhoud:

Reinig rotan meubels met een sopje met zout water. Gebruik hierbij een zachte borstel. Voor meubels die je buiten op je terras gebruikt, is het slim na schoonmaak en droging, de meubels met blanke lak af te werken. Zo komen ze beter de eventuele natheid in de zomer door.

LEES MEER:  Dora’s ding over het wasbord:

http://www.dora-besparen.nl/doras-ding/het-wasbord/

Dit vind je misschien ook leuk...