HARTIGE JAM VAN TOMATEN

 

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

Dora tomatenjam 1

In het pakket van de Voedselbank zitten regelmatig tomaten. Bovendien hangen in veel kasjes en moestuinen de tomaten rijp te wezen. En als ze nu niet gegeten of verwerkt worden, zijn ze straks overrijp. Hoognodig tijd om met een recept voor hartige tomatenjam te komen. Heerlijk op brood, op toastjes met allerlei andere lekkere dingen, of als smakelijke en gezonde kledder op een tosti.

Voor een flinke weckpot vol heb je nodig:

  •  een kilo tomaten
  • vier volle eetlepels suiker, het liefst bruine basterdsuiker
  • acht eetlepels balsamicoazijn of (rode) wijnazijn
  • vier theelepels zout
  • vier theelepels sambal
  • een halve eetlepel gedroogde tijm
  • een scheutje water

Kneusjes

Was de tomaten. Het hoeven geen supermooie tomaten te zijn: kneusjes laten zich ook prima tot tomatenjam verwerken. Snij de tomaten in kleine dobbelsteentjes. Doe alle ingrediënten in een redelijk grote pan, die je op een laag pitje zet. Laat alles zachtjes aan de kook komen, en laat de jam ongeveer anderhalf uur pruttelen. Kook het eerste half uur met de deksel gesloten, daarna met de deksel op een kier. Roer regelmatig om. Als de jam een beetje droog kookt, voeg je er wat water aan toe. Na anderhalf uur moet je een smeuïge, ingedikte massa overhouden, waarin de stukjes tomaat nog enigszins herkenbaar zijn.

Dora tomatenjam 2

Laat de jam afkoelen en doe hem in een weckfles, of in een andere pot of schaal. Als je de tomatenjam in de koelkast bewaart, kun je hem wel twee weken goed houden. Smeer wat tomatenjam op een toastje, met een plakje ham en een hardgekookt ei. Zo heb je een heerlijke lunch, bijvoorbeeld. Het is ook een prima dip voor allerlei tapas van kaas of worst. En een toastje met paté wordt een bijzondere ervaring met een flinke lepel tomatenjam erop.

Een simpel recept, voor weinig geld te maken, maar erg dankbaar en op allerlei manieren te eten en te genieten.

pot jam frambozen

Dit recept is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

voedselbankrecepten header

 

You may also like...