EET FRUIT EN GROENTEN DIE NU GEOOGST WORDEN

De maand mei is onder andere de maand waarin volop andijvie, paksoi en rabarber wordt geoogst. Wat fruit betreft, zijn deze maand de aardbeien, blauwe bessen en de druiven aan de beurt. Deze groente- en fruitsoorten komen momenteel overvloedig van de akkers, en zijn daarom goedkoop in de winkels. Een simpele kwestie van vraag en aanbod.

Het loont de moeite om seizoengroenten en -fruit in de gaten te houden. Als je op het juiste moment de juiste producten koopt, dan kan je dat best veel geld schelen, soms euro’s voor een gezinsportie. Je kunt tegenwoordig ook andijvie in de winter en aardbeien in februari kopen en eten. Maar in mei zijn ze veel goedkoper en veel lekkerder, denk aan Hollandse aardbeien in plaats van Spaanse waterbommen!

Manieren

Er zijn twee manieren om seizoengroenten en -fruit in de gaten te houden:

• Let op de aanbiedingen in de supermarkten, in de gespecialiseerde groente- en fruitwinkels, en op de markt. De groenten en fruit die op dit moment goedkoop zijn, zijn meestal seizoenproducten.

• Bezorg je een groente- en fruitkalender. Daar staan er een heleboel van op internet, gewoon even googelen. Op dergelijke kalenders staan de diverse groenten en fruit per maand aangegeven. Voor je gemak kun je zo’n kalender ook printen, en op het prikbord in de keuken hangen.

Door de seizoenproducten in de gaten te houden, kun je niet alleen geld besparen, maar ook meer smaak en kwaliteit kopen. Dat geldt natuurlijk vooral voor mensen die zelf geen moestuin hebben. De moestuiniers onder ons hoef je niet te vertellen welke soorten groenten en fruit in het seizoen zijn. Daar hebben ze er dan zoveel van, dat ze het bijna niet meer op kunnen eten! Zo gaat dat: leven met de natuur.

LEES MEER: Blauwe bessen in het seizoen? Je kunt er lekker mee koken:

SNELLE TAART MET BLAUWE BESSEN

Dit vind je misschien ook leuk...