GROENTEN WAARVAN JE DIVERSE MALEN KUNT ETEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

paprika rood

Als je een paprika koopt, dan kun je daar één keer van eten. Dan is de paprika op. Er zijn echter ook groenten die langer meegaan. Je koopt één keer groente, maar je kunt er soms wel drie of vier dagen van eten. Hier wat voorbeelden van meerdaagse groenten:

bleekselderij heel

  • bleekselderij:   één enkele, flinke struik bleekselderij kan de basis vormen van vier dagen lekker eten voor één of twee personen; je kunt de bovenkant van de stelen met de bladeren wassen en fijn snijden en gebruiken in een roerbakschotel, samen met ui en knoflook; de tweede dag kun je de groente op z’n Hollands koken en stoven, eventueel met een stukje vlees; de derde dag kun je de overblijvende stengels in reepjes snijden en meebakken in de chili con carne; en op de laatste dag kun je het overblijvende, bleekgroene ‘pluimpje’ verwerken in een lekkere groentesoep

paksoi

  • paksoi:   De bovenkant van een struik paksoi is ideaal om te roerbakken; de rest is een beetje te dik en te grof om te wokken; maar de stronk kun je wel fijn snijden en bijvoorbeeld in een smakelijke minestronesoep verwerken; en zelfs het alleronderste stronkje kun je nog fijn snijden en door gerechten mengen, zoals door de shakshuka die we enige maanden geleden aan je voorstelden

bos radijn

  • radijsjes:   jazeker, radijsjes zijn ook groente voor twee dagen; de ene dag maak je de radijsjes zelf schoon en eet ze; en de volgende dag maak je een prachtig groene soep van het radijsjesloof

andijvie 1

  • andijvie:   andijvie kun je koken en stoven, of het rauw door de stamppot stampen; vaak blijft er toch een dikke stronk over, die te dik is om mee te stampen of mee te stoven; maar in fijne reepjes gesneden het is het een prima soepgroente, die maar weinig slinkt

Als regel geldt dat groenten met stronken, zoals andijvie of kool, ten minste twee keer kunnen worden gebruikt. Als Hollandse pot met een gehaktbal bijvoorbeeld, en vervolgens de fijngesneden stronk als onderdeel van pastasauzen, roerbakschotels en soepen.

Er zijn ook groenten waarvan het blad niet bij de klassieke bereiding wordt gebruikt, zoals bleekselderij, radijs of bieten. Daarvan gebruik je gewoonlijk de stelen of de knollen. De bladeren zijn echter goed te eten, en laten zich prima verwerken in roerbakgerechten en soepen.

Gooi die goeie groente dus niet weg, en voeder ze niet aan het konijn. Eet ze zelf! Koop af en toe groenten waar je vaker van kunt eten.

 

LEES MEER:  Zorg wel dat je altijd twee ons groenten en twee stuks fruit per dag eet:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/wat-is-twee-ons-groente/weegschaal

Tante Dora, help ons eens herinneren: hoe maak je stronkensoep nu precies, en wat is shakshuka nou ook alweer?

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/stronkensoep/Dora stronkensoep 3 klein

 

 

enDora shakshuka 2 kleinhttp://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/shakshuka-vegetarisch/

You may also like...