EEN ECHT VERS KERSTDINER ZONDER GEDOE

We hebben het al een beetje aan gekondigd: we gaan je op weg helpen, wat de aankomende feestmaand betreft. Voorbeeld: het kerstdiner. Wij van tante Dora denken dat het lekkerder en goedkoper kan, dan in de supermarktfoldertjes wordt gesuggereerd. Dat lijkt lastig, want gemak dient de mens, ook het supermarktgemak. Maar eigenlijk is het heel simpel. Laten we je een aantal tips geven, die je helpen om zelf feestelijke maaltijden bereiden, de komende tijd:

  • Koop geen kant en klaar, van die aluminium bakjes die je een half uurtje in de oven hoeft te schuiven, en de boel is klaar. Dit soort kant-en-klare gemaksmaaltijden zijn erg duur, in verhouding tot wat je ervoor krijgt. Bovendien: het smaakt gewoon niet. De producten zijn vaak heel lang van tevoren in een fabriek klaargemaakt, en dus niet vers. Bovendien drijven de kostelijke producten in muffe fabrieksmarinades, vol kunstmatige geur- en smaakstoffen. Door het lange bewaren smaakt de hele meuk naar vochtig karton, en is dus niet lekker zonder een kunstmatige smaakstoot uit de chemie. Niet doen.
  • Maak je diner dus van verse producten. Maar vraag je dan wel af, of je die producten goed genoeg kent om er een mooi gerecht van te maken. Zoek een recept uit, waar je je comfortabel bij voelt. Als het al moeilijk is in het kookboek, dan moet je misschien iets anders klaarmaken. Als je een recept hebt, probeer het dan nu alvast een keer uit. Dan weet je over een paar weken precies waar je op moet letten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, en schiet je niet op het allerlaatste moment in de stress.
  • Zoek gerechten uit, die je van tevoren geheel of gedeeltelijk kunt bereiden. Een sladressing, een hartige taart, een suddersausje met vlees of een puddinkje na kun je meestal ’s middags al maken. Soms worden gerechten zelfs lekkerder, als je ze een paar dagen van tevoren kookt of voorbereidt. Hoe meer je vooraf kunt maken, hoe minder tijdsdruk je hebt. Dan heb jij ook een leuke avond, en sta je niet uren in de keuken te stressen.
  • Ten slotte: maak er geen wedstrijd van! Een dinertje is voor de gezelligheid, niet om in het Guinness Book of Records te komen. In principe kun je het nog gezellig hebben bij een groot bord friet en een kroketje. Laat je niet opjutten, maar focus op een relaxte vorm van samenzijn.

Misschien heb je hier iets aan? Voor de rest moet je zelf weten hoe je het doet. Het is jouw diner, en niemand moet zich ermee bemoeien. Dat is ook een goede gedachte, die al veel opwinding en ergernis voorkomt.

LEES MEER:   Koop de spullen voor je kerstdiner goedkoop met een cadeaukaart van je buurtsuper:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/koop-je-kerstdiner-met-een-cadeaukaart-van-jouw-buurtsuper/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *