BROODSCHOTEL – EEN HEERLIJK MAAR ZUINIG (NA-) GERECHT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

oud brood 1

Brood moet je nooit weggooien. Zelfs niet als het oud en ingedroogd is. Alleen moet je zorgen dat het niet gaat schimmelen, dus nooit in een plastic zak bewaren. Maar een papieren zak gaat uitstekend. Kliekjes en oud brood kregen  vroeger altijd een nieuw gebruik.
 
Een van de meeste bekende hergebruik gerechten met brood: WENTELTEEFJES

Een van de meeste bekende hergebruik gerechten met brood: WENTELTEEFJES

In principe werd er niets weggegooid.  Dit oude recept past ook nu nog steeds. Zeker als je voor minder toch een heerlijk eten wilt koken. Dit was vroeger een bekend gerecht met oud brood.

Broodschotel met krenten en rozijnen.

ROZIJNEN

ROZIJNEN

Nodig:

  • 8 sneetjes oud brood zonder korst
  • ½ liter melk
  • 60 gram suiker
  • 60 gram boter ( of margarine)
  • 2 eieren
  • 100 gram (droog gewicht) gewassen en voorgeweekte rozijnen en krenten
  • 1 theelepel kaneel
  • Klein snufje zout

Men kan de rozijnen ook voorweken in oude (kruiden-)thee.

Besmeer de boterhammen met boter of margarine. Meng suiker met kaneel.  Klop de eieren los en voeg groot deel van de suiker met kaneel en heel klein snufje zout toe. Voeg de melk bij de eieren. Week hierin de boterhammen.

Besmeer een ovenschaal in met boter. Leg hierin een laag boterhammen, dan een laag rozijnen en krenten. Ga zo verder , maar zorg ervoor dat de laatste laag voorgeweekte boterhammen zijn.

Strooi de overgebleven suiker met kaneel erover en de rest van de boter in stukjes. Verwarm de oven 10 minuten voor op 200⁰C. Plaats de ovenschotel ongeveer 10 tot 20 minuten in de oven, totdat de bovenkant egaal bruin is geworden.  ovenschotel met oud brood

In plaats van voorgeweekte rozijnen of krenten kan men ook boerenjongens of boerenmeisjes gebruiken. Alleen is dit gerecht niet zo geschikt voor jeugdigen. Maar met pruimenmoes of rabarbermoes ertussen smaakt het ook lekker.

Een lekkere zelfgemaakte  jam kan men ook als tussenlaag gebruiken. Maar ook buiten geoogste vruchten als bramen, frambozen of bosbessen kan je met dit recept een lekker toetje maken. Kook dan deze vruchten met een bodempje water en net zoveel suiker even op.

Broodschotel met appelmoes van valappels

Traditioneel werd deze broodschotel ook gemaakt met appelmoes, waarbij vaak valappels werden verwerkt.

VALAPPELS

VALAPPELS

Voor de appelmoes gebruikt men:

  • ½ kilo val- of moesappelen
  • 1 glas water
  • ½ citroen uitgeperst en de schil gerasp van deze halve citroen
  • 50 gram suiker en wat kaneel
  • Heel weinig zout

Kook de appels in partjes tot het een moes is geworden. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en kook alles op een laag vuur nog vijf minuten door ( bij onbespoten appels kan je natuurlijk ook de schil van de appels gebruiken)

Deze appelmoes leg je in lagen tussen de voorgeweekte en beboterde boterhammen.

Bovenop nog een laagje suiker met kaneel en wat klontjes boter. Men kan de suiker bovenop ook vermengen met wat paneermeel. Weer maximaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200⁰C.broodschotel

  • Voor de afwisseling kan je de geweekte boterhammen ook in driehoeken snijden en niet vlak maar rechtop in een ovenschaal plaatsen, met ertussen steeds een laagje appelmoes of andere vruchten.
  • Gebruik voor citroenrasp altijd onbehandelde citroenen. Dit staat tegenwoordig altijd goed vermeld als de citroen niet behandeld is met een stof om ze niet te snel te laten schimmelen. Maar als ze wel behandeld zijn, staat het ook wel vermeld maar vaak in kleine lettertjes op het etiket van het netje of als U losse citroenen koopt  op de kist.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...