MINDER OP JE BORD, MEER BESPAREN

Er is enige jaren geleden onderzoek gedaan naar de relatie tussen de doorsnede van etensborden, en de porties die van die borden worden gegeten. De proefpersonen kregen afwisselend grote en kleine borden, en mochten zoveel opscheppen als ze wilden. Mensen met een groter bord bleken duidelijk meer eten op hun bord te doen, dan de mensen met een kleiner bord. In eerste instantie was dit onderzoek bedoeld om overgewicht terug te dringen. Het is zo immers mogelijk om zonder diëten of pillen minder te eten, simpelweg omdat je op een klein bord minder opschept. Het is natuurlijk ook een manier om geld te besparen. Want je schept niet gemakkelijk teveel op, wat je tegen heug en meug wegwerkt, of uiteindelijk weggooit.

Grote borden, grote porties: het blijkt maar weer dat het oude gezegde waar is: ‘het oog is groter dan de maag’. Tante Dora zei het vaak, als haar hongerige kinderen, neven en nichten meer opschepten dan ze op konden. Dat kwam nogal eens voor, want tante Dora was een goede kok. Je kunt ook kleine porties op een groot bord scheppen. Maar dan heb je meer de aanblik van een driesterrenrestaurant: drie erwtjes, een reepje vlees en een piepklein plasje saus. Ook heel leuk en besparend. Maar dat lukt niet met boerenkool met worst. Stelregel blijft: kleinere borden, minder eten, minder eten weggooien.

LEES MEER:   Met stijl eten maakt het diner wel aantrekkelijker:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/eet-met-stijl-eet-lekkerder/

 

Dit vind je misschien ook leuk...