EET MET STIJL, EET LEKKERDER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Niet alleen goede recepten en adviezen zorgen ervoor dat je een eerlijke en heerlijke maaltijd te eten krijgt. Maar ook de zorg voor hoe je het eet levert naast wat rust ook een betere maaltijd op.

Dora zuurkool, vlees, bier 2 klein

Natuurlijk kun je elke avond een bord op je schoot nemen en naar de Bold and the Beautyfull kijken, terwijl je met lange tanden de prak naar binnen schuift. Zo vul je je maag, en misschien zit er hier en daar ook nog wel een vitamien in. Maar welbeschouwd wordt eten zo wel een saaie plichtpleging. Terwijl eten zoveel meer kan zijn!

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, dat mensen letterlijk meer uit hun eten halen, als het ze ook echt smaakt. Daar kun je aan bijdragen door lekker te koken, liefst met verse ingrediënten en lekkere kruiden, met zorg en aandacht klaargemaakt.

Maar ook de manier waarop je eet, bepaalt of je plezier hebt aan je eten. Soms kan een bord op schoot handig zijn, maar als je het zo elke avond doet, wordt eten een sleur. Bovendien is het erg sneu voor degene die het eten heeft gekookt, dat het zo liefdeloos naar binnen wordt geschrokt.

Leer van de Italianen, de Grieken en de Fransen (en nog een heleboel andere volken): zij eten aan tafel, samen met het hele gezin, en proberen ook echt te proeven wat ze eten. Ze genieten van de maaltijd, en dat zorgt er mede voor dat ze vaak zo gezond zijn. De heilzame werking van het zogenaamde ‘Mediterrane dieet’ heeft niet alleen te maken met de gezonde olijfolie en de vele groenten die het bevat (ook natuurlijk!).

Maar een Italiaan voelt zich ook beter omdat hij met smaak eet, aan een goedgedekte tafel met mooie borden en leuke schaaltjes, karaffen wijn en water, en met het opgepoetste familiebestek. Dineren is voor een Italiaan een ontspannende bezigheid, goed voor maag én ziel.

Doe het de Italianen na. Dek de tafel met een echt kleed. Schep het eten op mooie bordjes. Zorg voor fonkelende glazen, en steek desnoods een kaars aan, om dat fonkelen nog beter te zien. Lekker eten is gezond eten. Gezonde mensen zijn minder ziek. En wie niet ziek is, leeft goedkoper. Lekker en gezellig eten is dus kostenbesparend. Besparen, leven, genieten.  tafel gedekt

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...