ETEN IS VAAK DE ENIG VARIABELE UITGAVE

TANTE DORA

kookwater

Op Zuinig met tante Dora staan regelmatig recepten voor eenvoudig te bereiden, goedkope, smakelijke en gezonde gerechten. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de neven van tante Dora lekkerbekken zijn en graag koken. Maar al die recepten hebben nog een andere reden: wie weinig geld heeft, moet soms besparen op eten.

Wie op bijstandsniveau moet zien te overleven, komt eigenlijk altijd te kort. Sinds kort geeft zelfs huishoudrekenaar Nibud toe, dat gezinnen die bijstand ontvangen elke maand structureel zo’n vijftig euro tekort komen. Zelfs als ze superzuinig zijn, alle abonnementen, lidmaatschappen en de auto de deur uitdoen, hun kleren bij het Leger des Heils kopen, en hun schoenen afdragen tot ze uit elkaar vallen, zelfs dan is er elke maand vijftig euro tekort. En als de optimisten van het Nibud over vijftig euro praten, dan mag je ervan uitgaan dat het in werkelijkheid over minstens honderd euro tekort gaat.

Na aftrek van alle vaste kosten zoals huur, gas, water en elektra, verzekeringen en andere noodzakelijke dingen die je moét betalen, blijft er voor een bijstandontvanger verrassend weinig over voor variabele uitgaven, zoals voor kleding en schoeisel. En voedsel.

Omdat de vaste lasten nu eenmaal vast zijn, zit er voor veel mensen niets anders op dan op de variabele kosten te besparen. Op eten, onder andere. Hoe werk je een huurachterstand weg, als het ‘vakantiegeld’ (dat uiteraard nooit wordt uitgegeven aan vakantie), dat het gat zou kunnen dichten, pas over een half jaar wordt uitbetaald? Hoe voorkom je dat je voortdurend rood staat, als je elke maand geld tekort komt?

weinig boodschappen

Minder eten, misschien? Een echte maaltijd vervangen door goedkope soep uit een pakje en een bruine boterham? Of als moeder helemaal niets eten, om zo in ieder geval je kinderen te voeden? Een bord droge pasta zonder saus en zonder groente? Eten wordt zo een ultieme poging om niet te verhongeren.

Volgens sommige wereldvreemde politici bestaat dat niet in Nederland, want in Nederland zou geen armoede bestaan. Maar iedereen die op bijstandsniveau moet overleven, heeft wel eens (ernstig) bezuinigd op eten. Het is immers een van de weinige variabelen op de lijst met uitgaven.

Daarom geeft tante Dora ook recepten. Want als je het goed doet, hoef je op de kwaliteit van je eten niet te beknibbelen. Ook met weinig geld, of met ingrediënten van de Voedselbank kun je smakelijke en voedzame maaltijden bereiden. Je moet soms alleen maar op een idee komen. Met vindingrijkheid en creativiteit kom je een heel eind, in de armeluiskeuken.

Daarom wordt er bij tante Dora gekookt, met echte recepten die door de neven ook echt gekookt zijn. Het kan, het lukt. Goed eten: één van de belangrijkste onderdelen van besparen, leven en genieten, het motto van Zuinig met tante Dora.koken 2 klein

 

LEES MEER:   De relatie tussen armoede en een gebrek aan (goed) eten is universeel:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/engeland-kunnen-armen-niet-meer-koken/

&

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/van-een-dubbeltje-naar-een-kwartje/dubbeltje

Helaas wordt er ook nog veel eten onnodig weggegooid, schreven we al eerder:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/afprijzen-of-weggooien/

Dit vind je misschien ook leuk...