SCHAAM JE NERGENS VOOR!

Gisteren linkten we op onze Facebook-pagina naar een artikel in het AD, over een volwassen man die nog steeds last heeft van de armoede in zijn jeugd:

https://www.ad.nl/binnenland/de-littekens-van-de-jeugd-van-vincent-35-staan-nog-altijd-op-zijn-knieeneuml-n-en-zijn-ziel~a39c771b/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

Misschien is dit daarom het moment om een artikel van Zuinig met tante Dora uit 2015 weer eens te herhalen? Het ging over de schaamte die mensen soms hebben voor hun armoede. Die schaamte hoeft niet, want het overkomt inmiddels miljoenen mensen, in het rijke Nederland, en in de overige rijke landen in West-Europa. Hier komt het artikel:

Schaam je nergens voor! Vroeger was het een schande, als je in de armoede terecht kwam. Je kon toch werken, met je beide handjes? In de tijd toen tante Dora nog een jonge vrouw was gold nog: je kunt altijd werken, desnoods in de fabriek. Voor luiheid was geen enkele aanleiding.

Inmiddels zijn de meeste fabrieken in Nederland gesloten en verhuisd naar lagelonenlanden, of volgestouwd met robots die dag en nacht worden aangestuurd door computers. Ook kantoorbanen en banen in de detailhandel en in de publieke sector worden in hoog tempo weggesaneerd. Dat is vast heel kostenbesparend, maar de voormalige werknemers staan wel op straat, en komen niet één, twee, drie meer aan het werk.

Politieke stemming

Vroeger gold: als je wilt, dan is er werk. Die tijd is voorbij. Zelfs als je een baan hebt, wil dat nog niet zeggen dat je van je werk kunt leven. Zolang de politieke stemming wereldwijd wijst in de richting van nog minder banen en steeds slechter betaalde banen, zullen steeds meer mensen, ook in Nederland, wegzakken in relatieve armoede. Natuurlijk is er een vangnet, maar van een bijstandsuitkering kun je eigenlijk nauwelijks overleven, laat staan iets van je leven maken. Armoede wordt weer normaal.

Schaam je dus niet, als je van een uitkering moet rondkomen, of als je probeert te overleven als ZZP’er met weinig opdrachten. Jij bent één van velen, die het ook allemaal niet kunnen helpen dat hun baas ze ontslagen of ‘geflexibiliseerd’ heeft. Sommige politici willen dat je de ogen uit je kop schaamt, omdat je in de armoede zit. Eigen schuld, dikke bult, vinden ze. Dan moet je maar aan het werk gaan, werk zat, zeggen ze. Zolang steeds meer mensen ontdekken dat al die praatjes over werk dat er zou moeten zijn, als je maar wilt, eigenlijk onzin zijn, hoef jij je niet te schamen.

-

Voor al die mensen die het niet breed hebben: jij en al die andere armen in Nederland zijn zo langzamerhand geen uitzondering meer, maar een machtsfactor. Jullie hebben allemaal stemrecht, en je kunt dus andere politici de macht geven, die wel wat doen aan armoede en uitsluiting. Aan jou de keuze. En tot die tijd hoef je je niet te schamen. Laat de politiek zich maar schamen.

LEES MEER:   Ook een thema dat momenteel weer actueel is: het onvoorwaardelijk basisinkomen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-onvoorwaardelijk-basisinkomen-doorgelicht/

Dit vind je misschien ook leuk...