SCHAAM JE NERGENS VOOR!

Al jaren geleden linkten we op onze Facebook-pagina naar een artikel in een van onze dagbladen, over een volwassen man die nog steeds last heeft van de armoede in zijn jeugd.

Misschien is dit daarom het moment om een artikel van Zuinig met tante Dora uit 2015 weer eens te herhalen? Het ging over de schaamte die mensen soms hebben voor hun armoede. Die schaamte hoeft niet, want het overkomt inmiddels miljoenen mensen, in het rijke Nederland, en in de overige rijke landen in West-Europa. Hier komt het artikel:

Schaam je nergens voor! Vroeger was het een schande, als je in de armoede terecht kwam. Je kon toch werken, met je beide handjes? In de tijd toen tante Dora nog een jonge vrouw was gold nog: je kunt altijd werken, desnoods in de fabriek. Voor luiheid was geen enkele aanleiding.

Inmiddels zijn de meeste fabrieken in Nederland gesloten en verhuisd naar lagelonen-landen, of volgestouwd met robots die dag en nacht worden aangestuurd door computers. Ook kantoorbanen en banen in de detailhandel en in de publieke sector worden in hoog tempo weggesaneerd. Dat is vast heel kostenbesparend, maar de voormalige werknemers staan wel op straat, en komen niet één, twee, drie meer aan het werk.

Politieke stemming

Vroeger gold: als je wilt, dan is er werk. Die tijd lijkt voorbij, want er staan veel banen open. Maar dat wil niet zeggen dat er voor jou een werkgever is, die je een vaste baan geeft. En zelfs als je een baan hebt, wil dat nog niet zeggen dat je van je werk kunt leven. Zolang de politieke stemming wereldwijd wijst in de richting van nog minder banen en steeds slechter betaalde banen, zullen steeds meer mensen, ook in Nederland, wegzakken in relatieve armoede. Natuurlijk is er een vangnet, maar van een bijstandsuitkering kun je eigenlijk nauwelijks overleven, laat staan iets van je leven maken. Armoede wordt weer normaal. Dat zie je op dit moment wel aan de bijdrage om de energie te kunnen betalen, die misschien wel voor  meer dan 1/3 van onze bevolking nodig blijkt.

Schaam je dus niet, als je van een uitkering moet rondkomen, of als je probeert te overleven als ZZP’er met weinig opdrachten of als je door de gevolgen van het beleid of door corona zelf in moeilijke situatie bent gekomen. OOk als je te ” oud” bent geworden om een baan te krijgen, ben je één van velen, die het ook allemaal niet kunnen helpen dat hun baas ze ontslagen of ‘geflexibiliseerd’ heeft. Sommige politici willen dat je de ogen uit je kop schaamt, omdat je in de armoede zit. Eigen schuld, dikke bult, vinden ze. Dan moet je maar aan het werk gaan, werk zat, zeggen ze. Zolang steeds meer mensen ontdekken dat al die praatjes over werk dat er zou moeten zijn, als je maar wilt, eigenlijk onzin zijn, hoef jij je niet te schamen.

-

Voor al die mensen die het niet breed hebben: jij en al die andere armen in Nederland zijn zo langzamerhand geen uitzondering meer, maar een machtsfactor. Jullie hebben allemaal stemrecht, en je kunt dus andere politici de macht geven, die wel wat doen aan armoede en uitsluiting. Aan jou de keuze. En tot die tijd hoef je je niet te schamen. Laat de politiek zich maar schamen.

LEES MEER:   Ook een thema dat momenteel weer actueel is: het onvoorwaardelijk basisinkomen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-onvoorwaardelijk-basisinkomen-doorgelicht/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *