KIP MET MOZZARELLA EN TOMAAT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er veel verschillende lekkere groenten in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank, geoogst in de sociale moestuin aan de Mooieweg in Arnhem. Knapperige paksoi, koolrabi en veel verschillende soorten sla. Dat vraagt om een lekkere bijlage, bij al dat gezonde groen. Lekker, niet duur, en gemakkelijk te maken. Dat vraagt om kip met mozzarella en tomaat, afgewerkt met een drupje balsamico en wat verse basilicum. Klinkt al lekker, toch?

dora-kip-met-mozzarella-en-tomaat-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • vier tot zes kippendijen, samen ongeveer 500 gram
  • een flinke tomaat
  • een bolletje mozzarella
  • een aantal blaadjes verse basilicum
  • balsamicoazijn
  • zout en peper
  • olie en/of boter om in te bakken

Deksel

Zet een koekenpan of een hapjespan op een niet te hoog vuur en doe er olie en/of boter in. De pan moet groot genoeg zijn om er alle kippendijen in één keer in te kunnen bakken, en je moet de pan kunnen afdekken, bijvoorbeeld met een deksel. Kruid de kippendijen met zout en peper. Je kunt ook andere stukken kip gebruiken, zoals gehalveerde kipfilets. Maar kippendijen zijn niet duur en het vlees heeft meer smaak dan kipfilet. Doe de stukken kip in de pan en bak ze rondom bruin en gaar. Dat duurt tien tot vijftien minuten.

Terwijl de kip bakt snij je de mozzarella en de tomaat in even dikke plakken, voor elke kippendij een plak kaas en een plak tomaat. Snij de basilicum in dunne reepjes. Als je geen verse basilicum hebt, kun je ook gedroogde basilicum gebruiken. Maar vers is veel lekkerder, en basilicum in een potje is op dit moment spotgoedkoop.

basilicum in je tuin

Als de kip bruin en door en door gaar is, leg je er een plakje mozzarella op. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. De kaas smelt door de warmte. Let op, dat gaat heel snel, na twee minuten is het waarschijnlijk al zover. Dan neem je de kip met gesmolten kaas uit de pan, zet het op een mooi bord, legt een plak tomaat op de kaas, drupt er een klein theelepeltje balsamico overheen, en strooit er de basilicumreepjes over.

dora-kip-met-mozzarella-en-tomaat-2

Met wat sla, gestoofde paksoi of een salade met een lekkere vinaigrette ernaast, heb je een lekkere hoofdmaaltijd. Serveer er eventueel een stuk stokbrood of gebakken piepertjes bij. Het gerecht is gemakkelijk te maken en kost niet veel. Wie alles zelf moet kopen en slim inkoopt, is voor vier porties minder dan vier euro kwijt.

LEES MEER:   Vandaag zit er ook yoghurt in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Lekker als basis voor een raita. Bij Indiase kip en gele rijst:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/indiase-kip-met-gele-rijst-en-komkommer-raita/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...