POMPOENSOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

DSC02004

Pompoenen bestaan er vele soorten. Naast de bekende oranje en donkergroene pompoen , wordt tegenwoordig in Nederland veel soorten verbouwd en aangeboden zoals de patisson , een kleine witte ovale pompoen. Maar ook de grote winterpompoen met bleekoranje wasachtige schil, die in Frankrijk vaak voor de soep wordt gebruikt. En als grappigheid de spaghetti pompoen , bleekgeel dradig op spaghetti lijkend vruchtvlees.

De smaak van pompoenen varieert ook enorm, maar een lekkere en voedzame soep kan je altijd van pompoen maken. De schil er af halen is vaak noodzakelijk en daarbij een zware klus. Uit het hart moet je de pitten en de draden waarin die vastzitten er uit halen. De pitten kan je eten, maar het is een hele klus om die te pellen en schoon te maken, maar vogels vinden ze ook erg lekker.

Pompoen kan je stoven, bakken, grillen, frituren en koken. Je kunt er zelfs frietjes mee bakken.

Maar soep is het simpelste.

POMPOENSOEP

  • 1 pompoen
  • 2 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 4 winterwortel
  • 1 liter groente bouillon ( bouillonblokje gaat net zo goed)
  • Wat sambal
  • 1 glas melk
  • Wat kerrie
  • Wat olie
  • 25 gram bloem
  • Wat suiker
  • Zout en peper

Maak pompoen schoon en snij in blokjes. Maak ook de winterwortels schoon en snij in kleine schijfjes. Zet samen op met ½ liter bouillon en kook op zacht vuur in maximaal 15 minuten gaar.DSC02061

Maar intussen de ui en knoflook schoon en snij fijn. Bak in een braadpan de ui met olie aan. Dan de kerrie erbij en even aanbakken, Voeg dan de knoflook met de sambal toe. Een minuut of twee doorgaren. Dan de bloem erbij en dit even laten doorwarmen. Nu het glas melk en nog wat bouillon toevoegen en de bloem gaar koken.

Is de pompoen en wortel gaar deze toevoegen en de inhoud in zijn geheel met een staafmixer pureren. Afhankelijk van de dikte nog wat bouillon toevoegen en de lepel suiker er door roeren. Op smaak met peper & zout en eventueel nog wat kerriepoeder ( in het laatste geval de soep nog wat langer doorwarmen).DSC02066

  • Wil je het luxer en lekkerder voeg dan als je het hebt wat santen, kokos en sambal toe. De soep wordt dan romiger & pittiger van structuur en smaak.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *