YOGHURT MET KOKOS EN CHOCOLA (‘DE VLOEIBARE BOUNTY’)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Eerder dit jaar zat er in het pakket van de Arnhemse Voedselbank een aantal malen kokosyoghurt. Dat is best een duur spulletje, dus pure luxe in de kratjes. Het is een soort yoghurt, dat gemaakt wordt van dikgemaakte kokosmelk. Het is dus een plantaardig product. Vandaag zit er Griekse of is het Turkse yoghurt in het pakket van Arnhem. Gewoon zuivel, maar heel geschikt om er iets lekkers van te maken. En ook als je het niet van de Voedselbank krijgt, is dit zuivelproduct niet duur in de aanschaf.

dora-yoghurt-met-kokos-1

Reden genoeg, om er eens een heel eenvoudig maar superlekker toetje van te maken. Geen kokosyoghurt dus, maar yoghurt met kokos, met als klap op de vuurpijl een gezonde stoot chocolade. Bij Tante Dora noemen we dit nagerecht gekscherend wel de ‘vloeibare Bounty’. Wie kan daar nu nee tegen zeggen?

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • dikke (Griekse) yoghurt, 500 gram
  • geraspte of gemalen kokos, 50 gram
  • eventueel suiker of honing
  • een reep chocolade, hagelslag of chocoladevlokken, 50 gram

Weken

Voor de bereiding heb je minstens een uur nodig, dus denk daar aan. Overigens is de bereiding supersimpel. Doe de geraspte kokos (die je in het vak met Aziatische ingrediënten vindt) in de yoghurt, en roer goed om. Voeg nog geen suiker of honing toe. Laat de kokos ten minste een uur weken in de yoghurt, onder af en toe roeren. Daardoor wordt hij zacht, en neemt de yoghurt de smaak van de kokos aan. Als je eraan denkt, kun je de kokos ook langer laten weken. Hoe langer, hoe lekkerder.

Proef na een uur of het zoet genoeg is. Bedenk dat je ook nog chocolade toevoegt. Als je het niet zoet genoeg vindt, doe je er wat suiker of honing bij. Maar wees voorzichtig, want ook de kokos is zoet van zichzelf. Als je hagelslag of chocoladevlokken gebruikt, dan hoef je niets voor te bereiden. Als je een chocoladereep gebruikt, dan moet je de chocola eerst raspen of fijnhakken. Voeg de chocola toe en roer nogmaals om.

dora-yoghurt-met-kokos-2

Zo, dat is klaar! Doe de yoghurt met kokos in mooie schaaltjes en strooi er eventueel nog wat grof gehakte chocolade over. Ook al noemen we het ‘de vloeibare Bounty’: het is veel lekkerder dan de wat al te zoete reep uit de fabriek. Je proeft zowel de kokos als de chocolade, en niet alleen maar kleffe zoetigheid. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je voor deze vier royale porties minder dan twee euro kwijt.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...