VOLG HET RECEPT EN GOOI MINDER ETEN WEG

Afgelopen weekeinde verscheen opnieuw een verontrustend bericht over voedselverspilling in de media. Volgens een onderzoek gooien huishoudens meer dan veertig procent van het door hen gekochte voedsel weer weg. Soms omdat de houdbaarheidsdatum is overschreden, soms omdat de kok van dienst veel teveel heeft gekookt, en soms omdat er teveel is ingekocht. Waardeloos nieuws, zowel voor het milieu, als voor de portemonnee van de verspillende consument.

Er zijn verschillende manieren om weggooien van prima voedsel te voorkomen, we hebben er al eerder over geschreven op Zuinig met tante Dora. Maar het is misschien goed om er één aspect nog eens extra uit te lichten: inkopen doen met een recept in je hoofd.

Groot inkopen

Sommige raadgevers raden de consument aan om hooguit één keer in de week boodschappen te doen. Dan ben je verhoudingsgewijs minder tijd kwijt aan de boodschappen, en kun je gemakkelijker in het groot inkopen, waardoor je kunt besparen. Dat ‘groot inkopen’ gebeurt inderdaad, maar het is de vraag of dat zo voordelig is.

Wie voor een hele week inkoopt, heeft meestal maar een vaag idee van de echte behoeften van die week. Je ziet een goedkope aanbieding vlees en denkt: dat komt wel op, ergens de komende dagen. Is dat wel zo? Als je op vrijdag groot boodschappen doet, weet je meestal niet goed hoe woensdag de volgende week eruit gaat zien, qua eten. Heb je voor die dag ingekocht? Misschien ga je wel spontaan buiten de deur eten, of heb je helemaal niet zo’n trek.

Onze tip is: bedenk van tevoren heel nauwkeurig (!) wat je de komende dag of dagen gaat eten. Zorg dat je een concreet recept in je hoofd hebt, voordat je koopt. Als je, zeg maar, op maandag prei met gehaktballen wilt eten, en op dinsdag kipschnitzel met worteltjes en doperwten, dan koop je gehakt, kipschnitzels, verse prei en een pot worteltjes en doperwten. Als je in de aardappelbak nog voldoende aardappelen hebt liggen, dan koop je die niet. Heb je nog genoeg olie of margarine om te bakken? Koop anders bij.

Porties

Je stemt je inkopen op die manier heel nauwkeurig af op wat je daadwerkelijk gaat eten. Je weet zeker dat alles wat je koopt ook gebruikt wordt. En als je van tevoren een beetje uitzoekt hoe groot de porties moeten zijn en hoeveel je daarvoor nodig hebt, dan kook je ook niet teveel, maar precies genoeg. Zeg dus niet: ik koop lekker voordelig in en zie dan wel wat ik ervan maak. De kans is dan groot dat er na een week nog van alles in de koelkast ligt dat niet is opgegeten. Wat doe je er dan mee? Veel (teveel) mensen kijken naar de houdbaarheidsdatum en denken: weg ermee!

Koop liever wat je nodig hebt, gebaseerd op de recepten die je in je hoofd hebt. Als je wilt, kun je die aankopen toch goedkoop doen, als je de aanbiedingskrantjes zorgvuldig uitkamt op zoek naar aanbiedingen, of als je rekening houdt met de toko bij jou om de hoek, waar je zo voordelig bepaalde producten kunt kopen. Je kunt daarmee spelen. Maar ga pas met je boodschappenmandje op stap, als je precies weet wat je de komende tijd gaat eten, en wat je daar exact voor nodig hebt. Uiteraard heb je van tevoren een boodschappenlijstje gemaakt, dat spreekt vanzelf!

Het is altijd handig om ten minste één van de recepten te baseren op ingrediënten die eventueel een dagje langer bewaard kunnen worden, bijvoorbeeld omdat het meeste in de diepvries ligt, of lang houdbaar is zoals pasta. Zodat je de ruimte hebt om op een bepaalde dag toch buiten de deur te eten, of minder te eten wanneer je je niet lekker voelt. Dan laat je dat nog even liggen, en eet het later. Zo gooi je niets weg.

Vooruit inkopen

Wie dat kan, kan natuurlijk een hele week van tevoren recepten bedenken, voor elke dag één. De praktijk leert dat twee of drie dagen vooruit inkopen vaak het handigst is. Tenzij je natuurlijk iemand kent waarmee je elke middag een kopje koffie voor een euro bij de HEMA wilt drinken, en gewend bent om daarna boodschappen te doen. Dan bedenk je elke dag een recept. Ook best een leuke opdracht.

LEES MEER:   Je kunt niet alleen van tevoren bepalen wat je de komende dagen eet, maar ook vooraf (ongeveer) berekenen wat het gaat kosten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/reken-de-boodschappen-van-tevoren-uit/

Dit vind je misschien ook leuk...