KOKS DIE ZELF HONGER HEBBEN?

TANTE DORA

congres amerika

Een week of twee geleden schreef Volkskrant-journalist Peter de Waard een column over een kok, die in Washington (USA) de maaltijden bereidt in het Capitool. Daar vergaderen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Dat zijn dus de machtigste en rijkste mannen en vrouwen van de wereld.

De kok zelf, Bertrand Olotara, verdient met zijn werk echter zo weinig, dat hij een tweede baan moest nemen om de eindjes aan elkaar te knopen. En zelfs met 70 uur hard werken in de week verdient hij nog niet genoeg om zijn kinderen alles te geven wat ze nodig hebben. Olotara leeft, naast zijn beide salarissen, van zogenaamde ‘foodstamps’, voedselbonnen dus, een Amerikaans systeem dat een beetje te vergelijken is met onze Voedselbank.

Olotara heeft een academische opleiding en is van onbesproken gedrag. Hij heeft als onderwijzer gewerkt, maar zijn contract werd niet verlengd. Hij werkt nu als kok en heeft ook nog een baantje bij een supermarkt. En nog leeft hij in armoede. Hij schreef een brief aan de Britse krant The Guardian over zijn moeizame bestaan.

In zijn brief hekelde Olotara de huichelachtigheid van de Amerikaanse politici die hij bedient, waaronder enige presidentskandidaten. Ze hebben hun mond vol over de kansen die de armen moeten krijgen, en hoe ze met hard werken iets kunnen bereiken in de USA. Olotara doet echter alles wat daarvoor nodig is: hij heeft gestudeerd, hij werkt keihard, hij is spaarzaam en een modelburger. Maar nog lukt het niet.

Volkskrant-journalist Peter de Waard fantaseerde al over een Nederlandse Tweede Kamer, die bediend wordt door mensen die na hun werk naar de Voedselbank gaan. Zo ondenkbaar is dat niet meer. Ook in het rijke Nederland zijn er intussen werkende mensen die ondanks hun (magere) salaris op de Voedselbank zijn aangewezen.

Bertrand Olotara meldt in zijn brief aan The Guardian, dat hij en zijn collega’s inmiddels staken voor een beter loon en betere arbeidsvoorwaarden. Misschien helpt het? Het over je heen laten komen en het lijdzaam verdragen helpt in ieder geval niet. Terugvechten is de enige optie.

LEES MEER:  Ook in ons land leven veel mensen op het randje. Hoe overleven jij en je gezin op €2,50 per dag voor eten? Vaak is besparen op voedsel de enige variabele in het huishoudbudget:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/eten-voor-250-euro-per-dag/

en

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/eten-is-vaak-de-enig-variabele-uitgave/weinig boodschappen

Er worden in Nederland allerlei oplossingen gezocht, onder andere in een soort basisinkomen voor bijstandsgerechtigden:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/basisinkomen-in-wageningen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...