LEKKER MEER VOOR HETZELFDE GELD

Dit is een tip uit de oertijd van Zuinig met tante Dora. Een oertip dus, die we graag nog eens onder jullie aandacht willen brengen. Veel groenten en fruit worden in de supermarkt en op de weekmarkt per stuk verkocht. Komkommers, paprika’s, koolrabi, meloenen, preien en andere vruchten en groenten worden niet afgewogen, maar gaan per eenheid.

Dora kies de grootste 2

Nu slaagt de Nederlandse tuinbouw er heel goed in om kassen vol komkommers en paprika’s van dezelfde grootte te kweken. Alles heeft zoveel mogelijk dezelfde vorm en hetzelfde gewicht. Eenmaal in het vak in de supermarkt blijken er echter wel degelijk verschillen in grootte en gewicht te zijn. De ene paprika kan soms beduidend meer wegen dan de paprika die er vlak naast ligt. Voor hetzelfde geld dus! Het verschil kan wel oplopen tot anderhalve ons. Dat is best veel.

Op de hand ‘wegen’

Het heeft daarom zin om, daar waar groente en fruit per stuk worden verkocht, de zwaarste uit te kiezen. Soms is het een kwestie van kijken en op de hand ‘wegen’. Vaak is dat het enige wat je kan doen op een weekmarkt, waar de bezitter van de kraam als enige toegang heeft tot de weegschaal. In de supermarkt kun je in twijfelgevallen de vruchten en groenten even op de weegschaal in de winkel leggen.

Laat die kleinere dingen maar liggen voor een ander. Het kost wat extra moeite, maar zie de meeropbrengst maar als het loon voor dat wat jij wel doet, en een ander blijkbaar niet. Let in de supermarkt ook eens op de bakjes afgewogen taugé of champignons. Meestal staat er een standaardgewicht op het etiket, bijvoorbeeld 100 of 250 gram. Doorgaans zit er meer in, maar in het ene pakje soms veel meer dan in het andere. Ook dat kan flink schelen. Ook hier loont het de moeite om verschillende pakjes op de weegschaal te leggen.

Dora kies de grootste 1

LEES MEER:   En soms is het zakje chips voor de helft met lucht gevuld:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/mag-het-een-onsje-minder-lijken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...