HOOFDREKENEN IS EEN VOORWAARDE

Tante Dora leerde het nog als kind op de Lagere School: hoofdrekenen. Je moest simpele sommetjes uit je hoofd kunnen uitrekenen, zonder alles op papier te schrijven, of staartdelingen te maken. Dat was handig, bijvoorbeeld als je in een winkel ging werken. Jonge mensen kunnen zich dat misschien niet meer voorstellen, maar tot ver in de jaren negentig moest een winkelbediende of caissière uit het hoofd uitrekenen, hoeveel hij of zij aan de klant teruggaf.

Tegenwoordig typt de caissière in de supermarkt in, hoeveel geld ze van de klant gekregen heeft. Dan rekent de kassa uit, hoeveel wisselgeld de klant terug ontvangt. Als iets € 7,95 kost en de klant geeft een tientje, dan vertelt de rekenmachine in de kassa, dat je € 2,05 moet teruggeven. Zelf rekenen is niet meer nodig. Best fijn, want veel kassamedewerkers kunnen niet meer zo goed hoofdrekenen, lijkt het wel. Vroeger moest het winkelpersoneel zelf even nadenken. Dat ging ook weleens mis, en dan kreeg de klant teveel of te weinig terug. Bij te weinig werd meteen geprotesteerd, bij teveel meestal niet. Aan het eind van de dag had je dan wel een kassaverschil.

Krapper

Hoofdrekenen is belangrijk, ook als je wilt besparen. Vooral aan het einde van de maand, als het budget steeds krapper wordt, is het een goed idee om op alle fronten de uitgaven in de gaten te houden. Zowel vooraf als tijdens het winkelen. Dat kan alleen als je in je hoofd een beetje vlot bedragen bij elkaar kunt tellen. Hoe dat in z’n werk gaat? Nou, zo:

 • Als je een boodschappenlijstje maakt, probeer dan de te verwachten bedragen bij elkaar op te tellen. Van veel levensmiddelen weet je inmiddels wel hoeveel ze ongeveer kosten. Zoveel voor een pak melk, zoveel voor zes eieren, zoveel voor een pak appelsap. En als je uitgaat van de aanbiedingen in de folder, dan weet je zelfs op de cent nauwkeurig, hoeveel het gaat kosten. Stel dat jouw rekensom uitkomt op ongeveer twintig euro, en je hebt 25 euro in je portemonnee, dan kun je met een gerust hart naar de winkel. Dat komt wel goed. Als je maar 18 euro in je beurs hebt, dan kun je beter wat boodschappen schrappen.
 • Ook tijdens het winkelen is het goed om in je hoofd de bedragen op te tellen. Als je een telmachine hebt, kun je dat op je telmachine doen. Maar ook met wat hoofdrekenen kom je een heel eind. Het gaat niet om dubbeltjes en kwartjes, maar om hele en halve euro’s. Tel alles op, terwijl je het in je winkelwagentje legt. Als je berekend hebt dat je ongeveer twintig euro zult gaan uitgeven, op basis van de berekeningen thuis, en als je in de winkel ongeveer op hetzelfde komt, dan kom je bij de kassa zeer waarschijnlijk niet voor verrassingen te staan.

Hoofdrekenen is een krachtig hulpmiddel bij het besparen. Als je het niet zo goed onderwezen hebt gekregen op school, dan kun je het goed leren door elke keer in de winkel te oefenen. Je wordt er steeds beter in, zeker weten.

Overschrijden

Rekenen helpt je om je budget niet te overschrijden. Dat geldt zowel voor contant geld als voor elektronisch betalen. Dat vraagt wel, dat je je zoveel mogelijk aan je boodschappenlijstje houdt. Maar dat spreekt vanzelf.

Dora rekenen

LEES MEER:   Je kunt ook besparen door vanuit recepten te denken en te kopen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/koop-en-kook-vanuit-een-recept/

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Hans schreef:

  Medewerkers in een supermarkt kunnen inderdaad niet meer rekenen en geven dit gewoon toe. Een tijdje geleden was de retourflessenautomaat kapot bij de supermarkt waar ik boodschappen doe. Bij de servicebalie leverde ik 11 flesjes in van 10 cent en 5 flessen van 25 cent. Er kwam een rekenmachine aan de pas om uit te rekenen dat dit 2,35 euro is. Ik heb het nog voorgezegd maar het moest nagerekend worden.

 2. Haantje79 schreef:

  Ook wel handig als ergens zoveel % korting op zit en je meteen kan uitrekenen hoeveel korting dat dan is in eurootjes.

 3. Els schreef:

  Ik reken bij Lidl en Aldi meestal uit wat ik ongeveer aan de kassa moet betalen. Goed om het hoofdrekenen te oefenen en ik weet meteen of ik de juiste prijzen heb betaald. Bij Lidl gebeurt het nl geregeld dat niet de juiste prijs wordt doorberekend.

 4. anja schreef:

  Dochter (bijna 23) leerde nog wel hoofdrekenen op de basisschool, maar op de Havo werden ze verplicht om elke berekening met de rekenmachine uit te voeren. Ik vond dat echt verbijsterend! Surieus, 1+1= … en dan de leerkracht vragen of ze het wel had ingevoerd op haar rekenmachine! Dan verleer je helaas het hoofdrekenen wel snel. Gelukkig is ze het niet helemaal verleerd, bij een bedrag van € 7,65 geeft ze bv. € 10,15. Om vervolgens door de jonge kassamedewerkster verbouwereerd aan te worden gekeken. Oh, dan krijgt ze (volgens de kassa) €2,50 terug! Ja, en dat scheelt weer muntgeld bestellen bij de bank.