KOOP EN KOOK VANUIT EEN RECEPT

Soms ligt het eten belachelijk goedkoop te wezen, in de winkel of op de markt. Op dit moment heb je voor een paar duppies al een joekel van een courgette. Goed idee om zo’n groene rakker te kopen. Maar koop niet zomaar. Dat doen een heleboel mensen namelijk. Ze zien iets dat heel voordelig is, en denken: daar kook ik de komende dagen wel iets lekkers mee. En kopen het.

dora-koken-volgens-recept

‘Iets’ wordt in zo’n geval vaak ‘niets’. Dan gooi je die voordelige groente uiteindelijk toch weg. Dat is niet voordelig meer, maar verspilling. Daar kun je wat tegen doen, door vanuit een recept je inkopen te doen. Niet zomaar iets kopen, maar alleen dat, waarvan je weet hoe en wanneer je het ingrediënt gaat klaarmaken. Bijvoorbeeld: je hebt zin in een curry, maar weet nog niet welke groente je als basis gaat nemen. Als je dan een supervoordelige courgette in de winkel ziet liggen, dan zie je in jouw fantasie die groente al in de pan stoven, met alle andere ingrediënten erbij. Dan weet je dat die courgette wordt gegeten, en niet wordt VERgeten. Zo koop je gericht.

Van tevoren

Nog mooier is het, als je van tevoren nadenkt over de producten die je gaat aanschaffen. Met behulp van supermarktfoldertjes, van papier of op internet, kun je thuis op je gemak je menu samenstellen aan de hand van de aanbiedingen. Daar zit in deze tijd ook vast wel ergens een courgette bij. En misschien heeft een andere supermarkt biologische kip in de aanbieding. In je hoofd vormt zich een recept, een gerecht gebaseerd op wat momenteel voordelig is. Zet die spullen vervolgens op een boodschappenlijstje, en je koopt nooit onnodig teveel.

Als je je door het recept laat leiden, dan koop je zelden producten die je uiteindelijk niet gebruikt, want je WEET dat je ze gaat gebruiken. Jij kent immers elk detail van het recept. Je koopt niet meer dan je nodig hebt, en je koopt wat in de aanbieding is, deze week. Je gooit nooit meer wat weg. Een recept leidt tot besparing.

vers afdeling

LEES MEER:   Over kip en courgette gesproken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/kip-in-witte-wijn-met-olijf-citroen-en-courgette/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lot schreef:

    Ik kook het liefst zonder recept. Ben uit ervaring goed in improviseren en met restjes koken.
    Gooi vrijwel nooit iets was omdat ik altijd wel een toepassing vind
    Zo doe ik stukjes courgette in het zuur van een pot augurken die leeg ging, ook komkommers trouwens doen het goed dan.