AFVAL SCHEIDEN BESPAART GELD

Elk verstandig en verantwoordelijk mens weet, dat afval scheiden goed is voor het milieu. Afval zoals blik, glas en plastic, materialen die hergebruikt kunnen worden, kun je beter apart uit de afvalstroom halen. Dan hoef je minder nieuwe grondstoffen en energie te gebruiken. Dat spaart natuurlijke hulpbronnen, en maakt het gemakkelijker om de cirkel van materiaal naar product naar afval, en weer terug naar product zo rond mogelijk te maken. Spaarzaamheid dus.

dora-afvalcontainer

Afval scheiden is ook spaarzaam voor je portemonnee. Steeds meer gemeenten besluiten tot het invoeren van een diftar-systeem, ofwel: een systeem met een geDIFferentieerd TARief. Je betaalt weinig of niets voor de afvoer van de recyclebare afvalproducten zoals papier, plastic, blik, melkpakken, groenafval en glas, maar je moet wel flink betalen voor al het restafval. Hoe minder afval je scheidt, hoe meer restafval je hebt, en hoe duurder het wordt.

Financiële prikkel

Die financiële prikkel is natuurlijk bedoeld om mensen ertoe aan te zetten om zo weinig mogelijk restafval aan te bieden, en zoveel mogelijk te scheiden. De ervaring leert immers, dat burgers voor niets zo gevoelig zijn als voor het geld in hun portemonnee. Wie afval scheidt, die bespaart en is zuiniger uit. Dat geldt ook voor de gemeenten, die de afvalverwerking moeten regelen. Voor restafval moet de gemeente betalen. Maar gescheiden afval is een nuttige grondstof, die gratis of voor veel minder geld kan worden verwerkt.

In de praktijk zitten er aan het diftar-systeem ook vele minder aantrekkelijke kanten. Vaak zijn de burgers toch duurder uit, wat vooral voor minder welvarende mensen een probleem kan zijn. In veel gemeentes worden bepaalde restproducten niet opgehaald, maar moet de burger de recyclebare afval zelf wegbrengen. Dat is soms lastig, zeker als je niet goed ter been bent. De ene gemeente verzint daar oplossingen voor, de andere gemeente vindt dat je de oplossingen maar zelf moet uitzoeken. In sommige gemeenten worden de burgers opstandig, en dumpen hun vuilniszakken naast de container, of in de sloot of in de bosjes.

Dora plastic afval klein

Hoe dan ook: het loont financieel de moeite om zoveel mogelijk te scheiden en zo min mogelijk restafval aan te bieden. Zelfs als er bij jou in de gemeente nog geen diftar is, is het een goed idee om er vast aan te wennen, en al zo fanatiek mogelijk te scheiden. Want zoals het er nu uitziet, zal de wet- en regelgeving in de toekomst steeds vaker draaien om het motto: de vervuiler betaalt. Ook voor particulieren.

En laten we eerlijk zijn: een beter milieu met minder vervuiling en minder afval, daar kan niemand tegen zijn, toch? Alleen al daarom zou je het moeten doen, dat afval scheiden.

bordje eten is geen afval

LEES MEER:   Pure nostalgie: de asemmer. Daar mocht vroeger zo’n beetje alles in gedumpt worden:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-asemmer/

 

Dit vind je misschien ook leuk...