BEWUSTE EN GEZONDE VOEDING HEEFT GEEN VINKJE NODIG

Er is de laatste tijd weer enige ophef over het zogenaamde ‘vinkje’: het etiket op levensmiddelen, dat aan zou moeten geven dat de keuze voor dat product gezond en verantwoord is. Terecht wijzen de critici erop dat het vinkje helemaal niets zegt over de werkelijke samenstelling van het product. Als je aan een drankje kunstmatig vitaminen toevoegt, dan kun je er gerust ook een half pond suiker bij gooien. Want dankzij de vitaminen is het mierzoete drankje ineens ‘gezond’ en ‘verantwoord’. Producenten kopen de licentie om het etiket te mogen gebruiken voor veel geld van het Voedingscentrum. Van enige serieuze controle is geen sprake.

Dora bewust

Het vinkje is niet het enige etiket dat gezonde voeding suggereert. Er is nog steeds een wildgroei aan keurmerken, die vooral één ding gemeen hebben: voor het keurmerk wordt er niet of nauwelijks gekeurd. Zo’n merk is een poging van de fabrikant om de kritische consument gerust te stellen. Dat lukt steeds minder.

Op een natuurlijke manier

De consument hecht steeds meer waarde aan verantwoorde voeding: voeding die op een natuurlijke manier gezond en voedzaam is, zonder onnodige toevoegingen en zonder veel vet of suiker. Voor gezond en verantwoord voedsel wil de klant best meer betalen. Dat is leuk voor de producenten. Die willen best meer geld verdienen. Maar dan moeten ze wel spullen maken die de consument goed genoeg vindt. Louter daarom zijn het vinkje en de andere keurmerken ontstaan: om de klant de indruk geven dat producten de hoge prijs waard zijn, want: ‘gezond’. Leugentjes omwille van de winst.

Als je weer eens in de supermarkt bent, vraag je dan eens af of je dergelijke producten voor veel geld wilt kopen. Wij van tante Dora helpen je een handje:

  • Vraag je af waarom er nooit vinkjes staan op een appel, een rauwe spitskool, of een paprika. Die zijn berengezond, maar hebben blijkbaar geen keurmerk nodig. Waarom niet? Omdat er geen fabrikant vooraf mee heeft zitten klieren, voordat hij het jou met veel geld doorverkocht. Vers fruit, verse groente en andere onbewerkte voedingsmiddelen zijn daarom van nature gezond. En goedkoper, want in plaats dat een fabriek voor de bereiding zorgt, doe jij dat zelf, thuis in je keuken. Wel zo voordelig.
  • Lees de etiketten van de producten met vinkje eens. Daar staan allemaal chemische formules en geheimzinnige E-nummers op. Die chemische troep heb jij niet in je keukenkastje staan, laat staan dat je vrijwillig zou besluiten om ze aan jouw eten en het eten van jouw kinderen toe te voegen. Verbaas je over het vinkje dat naast al die chemische formules staat, en koop het product niet. Maak het zelf van verse ingrediënten, die zónder vinkje in de winkel liggen.
  • Reken eens uit hoeveel het product met een vinkje zou kosten, als je het zelf van verse ingrediënten zou maken. Soms zijn er in die zogenaamde ‘verantwoorde’ producten bestanddelen verwerkt die maar een paar dubbeltjes kosten. De fabrieksproducten kosten echter een veelvoud daarvan. Je betaalt voor het chemische onderzoek van de producent, voor zijn marketingonderzoek en reclame, voor zijn fraaie verpakkingen en displays, voor de vele energie die de productie en het vervoer van zijn artikelen kost, en voor het recht om uiteindelijk zo’n vinkje op het etiket te mogen afdrukken. Je betaalt feitelijk voor je eigen bedrog.

Koop geen producten met vinkjes of andere claims op het etiket, die suggereren dat je gezonde en verantwoorde voeding aanschaft. Maak de gerechten zelf, in je eigen keuken, zonder chemie, en tegen een fractie van de prijs van dure ‘verantwoorde’ producten. Laat de keurmerken links liggen, en vertrouw je eigen gezonde verstand. Goed voor je gezondheid, en goed voor je portemonnee.

LEES MEER:   Eigenlijk is het tegenstrijdig: hoe meer chemie in je eten, hoe duurder het wordt:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-meer-chemie-hoe-duurder/

Dit vind je misschien ook leuk...