VROEGER WAS ALLES BETER, MET KONINGINNEDAG

Tante Dora kan mooi vertellen over vroeger, ook over de Koninginnedagen. Tante Dora heeft koningin Wilhelmina nog meegemaakt. Maar die deed er niet zo erg aan, aan feestvieren. Koningin Juliana hield wel van een feestje, en liet het hele volk langskomen op Paleis Soestdijk. Na haar verjaardag had de koningin voor een heel jaar zelfgebakken, ambachtelijke kruidkoeken in de koektrommel, en drie volle vazen met bloemen voor elke kamer van haar paleis. Maar het was wel erg gezellig allemaal.

Dora oranjefeest

De laatste vijftien jaar is Koninginnedag, en sinds enige jaren: Koningsdag, snel aan het veranderen. In de jaren vijftig en zestig zong de schooljeugd vaderlandslievende liederen tijdens een aubade voor het gemeentehuis, en ging dan met vader en moeder naar huis om op de televisie naar het defilé op Soestdijk te kijken. Als traktatie was er ranja (oranje!) voor de kinderen en oranjebitter voor de volwassenen, gecombineerd met een klein bakje gezouten pinda’s voor elk. Wat een feest! ’s Avonds was er in veel plaatsen een mooi vuurwerk, waarna iedereen voldaan naar bed ging.

Biertappers

Daar doet niemand het tegenwoordig meer voor. De biertappers, de worstverkopers, de organisatoren van evenementen en de importeurs van oranje feestartikelen hebben Koningsdag al lang ontdekt als lucratieve inkomstenbron. Hoe harder de muziek, hoe meer bier er wordt verkocht. De politie spreekt van een ‘gezellige Koningsdag’ als er maar een handvol vechtpartijen zijn zonder doden en gewonden.

Eigenlijk is Koningsdag niet meer echt van ons allemaal. Hoog tijd om het feest terug te veroveren op de commercie! Hier een paar tips, hoe je dat kunt bereiken:

  • Als je op Koningsdag naar een concert of een festival gaat, ga dan alleen als het gratis toegankelijk is. Als de sfeer dreigend is, of het je anderszins niet aanstaat, ga dan meteen weg, desnoods naar huis, en kijk een leuke film op de televisie. Als het bier lauw en slap is: drink het niet. Als het eten bij het kraampje er niet smakelijk uitziet: eet het niet.
  • Bezoek evenementen in de buitenwijken, en mijd de drukke plekken in het centrum van je stad, vooral plekken met bierpompen in de buurt. In de buitenwijken zijn vaak leuke bezigheden voor kinderen, die ook leuk zijn voor volwassenen. Je kunt er gemakkelijk een praatje maken, en in de plaatselijke lunchroom een kopje koffie drinken en een broodje eten, zonder stress.
  • Ga opzettelijk naar plekken waar het op Koningsdag juist leeg is. Maak een lange wandeling of een fietstocht in het buitengebied, bijvoorbeeld. Mijd stations, parkeerplaatsen, treinen en bussen.
  • Maak thuis een lekker diner, en ga niet uit eten. Ga ook niet uren zitten wachten bij de afhaalchinees of de snackbar. Niemand wil blijkbaar koken op Koningsdag. Doe jij dat nu maar wel, omdat je dan niets hoeft, en alles kan, zonder dat het je bakken met geld kost.

oranje boven

Puzzel een beetje, en maak er een sport van om op Koningsdag zo min mogelijk gebruik te maken van het commerciële aanbod. Maak een omweg, als de (dure) georganiseerde feestvreugde je in de weg staat. Wees eigenwijs en doe het zelf. Dan heb je pas echt een reden om de vlag uit te steken.

LEES MEER:   Je ‘moet’ niks, ook niet naar de meubelboulevard als het Pasen is:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/pasen-op-de-meubelboulevard/

Dit vind je misschien ook leuk...