JE MAG ZOVEEL NIET ETEN

Soms kom je ze tegen op Facebook, op Twitter of in de damesbladen: waarschuwingen om bepaalde voedingsmiddelen vooral niet te gebruiken. Laatst zag de redactie van Zuinig met tante Dora nog een mooie: artrose zou een voedselallergie zijn, en niet het gevolg van ouderdomsslijtage in de gewrichten. Waarna een lijst volgde van dingen die je beslist niet mocht eten, wilde je artrose tegengaan. Vaak goede en gezonde dingen, zoals sinaasappelen en tomaten.

Dora dieet

Er is veel paniek in voedingsland, de laatste tijd. Je mag veel niet eten, op straffe van vreselijke ziekten en een gebrek aan levensvreugde. De gluten in brood zijn moordenaars! Suiker is dodelijk! Koolhydraten maken je niet alleen dik, maar brengen je hele stofwisseling in de war! Wie vlees eet, haalt beslist zijn pensioen niet!

Dieetgoeroes

Vaak volgen er dan tips om je eetgewoonten helemaal om te gooien, plus een lijst van allerlei artikelen die je nu juist wél moet eten. Als je de websites van dergelijke dieetgoeroes nader bekijkt, blijkt telkens weer dat er achter alle dreigende boodschappen bedrijven of bedrijfjes zitten. Ondernemers die er een inkomen aan hebben dat jij hun dieetboeken leest, en dat jij ze voor een (betaalde) lezing uitnodigt. En dat jij de producten koopt die zij ‘toevallig’ verkopen, en die alle kwalijke gevolgen van jouw ‘foute’ dieet in één keer wegpoetsen.

Voedingsadviezen zijn big business. Er gaan in deze bedrijfstak wereldwijd miljarden om, die worden opgebracht door bezorgde consumenten, die eerst door diezelfde business ongerust zijn gemaakt. Dergelijke bedrijven en dieetgoeroes maken eerst iedereen doodsbang voor ziekte en invaliditeit, en bieden vervolgens de oplossing: hun dure cursussen, boeken en dieetproducten. Nog steeds trappen mensen erin en kopen het allemaal. ‘Ja, dat heb ik op Facebook gelezen’, is vaak al genoeg reden om helemaal hysterisch te worden over wat we eten. De hedendaagse kwakzalver wrijft zich glunderend in de handen, en verheugt zich al op de omzet.

salade-van-peer-en-blauwe-kaas

Natuurlijk moet je zelf weten wat je wel en niet gelooft, op het gebied van voeding. Maar bedenk wel, dat veel van de verspreiders van wilde verhalen er baat bij hebben dat ze jou bang maken. Laat je niet bang maken, maar vertrouw de gevestigde wetenschappelijke instituten, zoals het Voedingscentrum. Hun adviezen zijn dikwijls geruststellender en minder radicaal. En minder kostbaar, omdat ze jou geen duur dieetboek of dieetproducten willen aansmeren.

‘Experts’

Denk zelf, tel tot tien, en geloof niet alles wat zelfverklaarde ‘experts’ met gefantaseerde academische titels allemaal beweren. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is de beste garantie tegen ziekten en ongemakken, en bestaat meestal uit de dingen die je oma ook al klaarmaakte in haar keuken.

Uitzonderingen daargelaten gaat niemand dood van een bruine boterham met kaas, een uitgebakken spekje en een glas sinaasappelsap. Anders zou de massasterfte in Nederland allang zijn begonnen. Nee dus. Gewoon doorgaan met wat je doet. Denk hooguit wat vaker aan de groenten en het fruit. Meer groenten en fruit is een verstandig advies. Daar hoef je niet eerst van in paniek te raken. Relax. Eet. Geniet.

Dora jaren 50 dieet 1

LEES MEER:   Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Bekeer je tot het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet. Wel zo gezond, en wel zo voordelig:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. marja schreef:

    Helemaal mee eens! Ik heb de insteek: maak alles zelf dan weet je wat er in zit en ‘mis’ je alle gekke toegevoegde ingrediënten die je niet nodig hebt en misschien alleen maar kwaad kunnen. Doe maar gewoon dat is gezond genoeg.