JE WEET DAT JE BEDONDERD WORDT, ALS…

Producten kopen in een winkel, vooral levensmiddelen, lijkt meer op een cursus hogere wis- en natuurkunde, dan op een onbekommerd aanschaffen van voedsel. Je moet er voortdurend je hoofd bij houden. Vooral ook, omdat je aan de lopende band bedonderd wordt. Hoe dan, tante Dora? Nou, je weet dat je bedonderd wordt, als…

dora-chemisch-eten-4

  • …er op de verpakking staat: ‘bereid met natuurlijke ingrediënten’. Dat zegt namelijk niets. Water is een natuurlijk ingrediënt, en zoutzuur ook, welbeschouwd. Als er op het etiket staat dat iets met ‘natuurlijke ingrediënten’ is bereid, dan wil dat meestal zeggen dat er zoveel onnatuurlijke ingrediënten in het product zitten (kleur-, geur- en smaakstoffen bijvoorbeeld), dat er ook nog wat natuurlijke druppeltjes aan zijn toegevoegd, om ons te doen geloven dat alles puur natuur is.
  • …er op de verpakking happy koeien, wuivende graanvelden, stralende zonnen en mensen in klederdracht staan. Gele vla is gewoon in de fabriek gemaakt, hoor, met melk en een heleboel chemie. Niks mis mee, maar gele vla komt niet rechtsreeks uit een happy koe.
  • …er op de verpakking of in een advertentie staat: ‘verbeterde formule’, ‘vernieuwde smaak’ of: ‘nieuwe samenstelling’. Meestal proef je de vernieuwde smaak helemaal niet, en ook de samenstelling is nauwelijks veranderd. Meestal wil een dergelijke mededeling op de verpakking vooral zeggen: we hebben met de smaak zitten klungelen, onder andere door er goedkopere ingrediënten in te verwerken dan er vroeger in zaten. Maar we laten de prijs wel op het oude, hoge niveau, waardoor onze winst hoger uitpakt.
  • …een fabrikant claimt dat je van hun granenreep, sojamelk of ontbijtproduct gezonder wordt. Dat mogen ze nooit rechtstreeks zeggen, vanwege de reclamecodes. Maar als er in een reclamefilmpje een mevrouw lachend rond de ontbijttafel loopt te huppelen, omdat ze net een hapje glibber heeft opgelepeld, dan moeten wij wel geloven dat dat hapje glibber een soort doping is. Superfoods bestaan niet, en zeker niet verwerkt in een granenreep uit een fabriek.

Dora chemisch eten 2

Geloof niet wat fabrikanten beweren in reclames en op hun etiketten. Zuivel is voor de meeste mensen gezond, omdat er veel vitaminen en mineralen in zitten. Maar dan hebben we het over een bekertje melk, en niet per se over een kleurig melkprutje dat stijf staat van de suikers. Bovendien (we zijn en blijven immers van tante Dora) kost een simpel glaasje melk een fractie van zo’n gepimpt zuivelhapje uit het toetjesrek. De keuze is aan jou.

LEES MEER:   Wij blijven het propageren: het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet-gewoon-eten-en-toch-slank-blijven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ans schreef:

    Het gezegde: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook, geldt zeker voor reclames. Ook ik ben er wel eens ingetrapt, Yakult: na een paar maanden merkte ik echt geen verschil met de tijd voordat ik het gebruikte, dus weer gestopt. Dat had wel een voordeel, niet zozeer voor mijn gezondheid, maar wel voor mijn financiën.