GA EENS BUITEN WANDELEN ALS JE VAN ZELFGEMAAKTE JAM HOUDT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 

bramen plukken

Dit is de tijd van het jaar om vruchten te verzamelen. Natuurlijk allereerst  om ze zo op te eten. Er is niets lekkerder dan verse frambozen  aan de kant van de weg zo om van te snoepen. Houd er wel rekening mee dat er door de droogte veel minder zijn dan andere jaren. En dat vaste bewoners van onze natuur nu al een tekort aan voedsel hebben. Dus pluk in de natuur met terughoudendheid.
framboos
Een heerlijke bram of framboos geef je energie, als je na een mooie wandeling merkt dat het tijd wordt om even te gaan zitten. En natuurlijk kies je dan en  zoekt wel de dikste en donkerste uit. Want een echt zure of bittere braam verpest je humeur. Heb je een echt volrijpe vrucht dan proeft je de zomerzon in je mond smelten.

bramen in overvloed

Maar het is nu ook de tijd om vruchten te verwerken tot een leuke voorraad voor de winter die echt ook weer zal komen. Lekkere potten jam te maken. Siroop voor een heerlijk glaasje drinken. Misschien zelfs vruchten in te koken tot stroop. Of wat dacht je van een heerlijk potje chutney.

MAAK NIET TE VEEL

Voor je daarmee begint is het slim na te denken hoeveel je nodig hebt. Wat gebruik je zelf per jaar + wat kan je als origineel cadeau weggeven. Want het heeft geen zin je voorraadkast vol te proppen met potjes jam en ander lekkers als die er over drie jaar nog staan. En die je dan uiteindelijk moet weggooien.jam in potten

POTJES VOORAF

Verzamel potjes met slimme deksels om je jams en andere lekkers in te kunnen bewaren. Het is niets vervelender als een berg vruchten te hebben en niets om het lekkers dat je daar van kunt maken in te doen. Of je moestuin staat vol bonen en er zijn geen potten om die te bewaren.

pruimenboomTrouwens vaak kom ik bij mijn wandelingen en tochten bij huizen en boerderijen bomen tegen die overhangen zijn met fruit en de eigenaar daarvan kan dat blijkbaar niet verwerken. Ik bel dan gewoon aan als ik wel een bestemming voor dat fruit weet. In de meeste gevallen kom je thuis met een enorme tas vol met fruit en vaak krijg je zo contacten voor jaren. Zeker als je later terug gaat met een  of twee potjes met jam of een taart die je van hun eigen vruchten hebt gemaakt.vruchtentaart

Nu is het tijd om de zomerzon in potjes te vangen.

Maar het in ook zinnig om vaker rond te wandelen in je directe omgeving. Zo weet je waar goede vlierbessen staan om als ze later rijp zijn te verwerken. Weet je waar een laantje met kastanjes te vinden zijn. En weet je waar sleedoorn staat om later in de herfst iets moois mee te gaan maken. Je ziet dan gelijk ook waar geschikte bottelrozen staan, een veldje met geschikte dovenetel , naast de Gelderse roos

Gelderse Roos in bloei

Gelderse Roos in bloei

en wat verder doorlopen veel hazelnoot-struiken. Zo ontwikkel je een gevoel voor het ritme van het jaar en die binding zie je in de loop der jaren terug op je boterham en op je bord. Want de natuur om ons heen, zelfs als men in een stedelijke omgeving woont, biedt veel meer dan wat je eerst zou denken.

De bessen van de GELDERS ROOS

De bessen van de GELDERS ROOS EN DAN DE GELEI

gelderse roos gele in pot

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...