AFSCHEID VAN HET GRATIS PLASTIC TASJE

TANTE DORA

Vandaag krijg je ze nog, als je boodschappen gaat doen, gevraagd of ongevraagd: gratis plastic tasjes. Vandaag nemen we niet alleen afscheid van het jaar 2015, maar ook van een ingesleten gewoonte. Gratis plastic tasjes waren immers even vanzelfsprekend als zon en regen. Maar morgen niet meer. Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers geen gratis plastic tasjes meer weggeven. Dat moet de plastic bergen op land en de plastic eilanden in zee zoveel mogelijk tegengaan.

Dora tasjes 1

De gemiddelde Nederlander kreeg afgelopen jaar 170 plastic tasjes, en slechts een klein deel daarvan werd gerecycled. Dat is niet goed voor het milieu, en het opruimen van al het zwerfplastic kost handen vol geld. Wie voortaan vergeten is om een boodschappentas mee van huis te nemen, moet betalen voor zo’n tasje. De richtprijs is ongeveer 25 cent. De wetgevers hopen dat het winkelende publiek zich zo wel tien keer zal bedenken, voordat het om een plastic tas vraagt, en liever een eigen tas meeneemt naar de winkel.

Uitzonderingsgevallen

Slechts in een aantal uitzonderingsgevallen is het winkeliers toegestaan om producten in een gratis plastic tas mee te geven. Dan moet je vooral denken aan onverpakt voedsel, zoals groenten en fruit, verse broodjes, of een visje op de markt. In dergelijke gevallen kan een plastic tasje of zakje bijdragen aan de voedselveiligheid, en dan is het plastic verpakkingsmateriaal nog gratis.

Ook gratis zijn tasjes van gemakkelijker te verteren materialen, zoals papier, jute of andere stof. Veel winkeliers zijn al lang geleden overgestapt op papieren verpakkingen, niet alleen vanwege het naderende verbod, maar ook omdat het publiek steeds meer moeite kreeg met al dat plastic. Afgelopen jaar werd het beeld in de winkelstraten allang bepaald door draagtassen van dik papier, zoals de bruine tassen van de populaire kledingzaak Primark.

Dora tasjes 2 (stof)

Er zijn veel voorstanders van een verbod op gratis plastic tasjes, vast ook onder de lezers van Zuinig met tante Dora. In principe kun je al het plastic hergebruiken, maar in de praktijk belandden veel boodschappentasjes bij het grof vuil, of zelfs op straat en in het water. Wie geld voor iets moet betalen, gooit het niet zomaar achteloos weg, is de redenering vanaf 1 januari.

Toch een beetje jammer

Toch is het ook een beetje jammer. Want er waren in het huishouden geregeld momenten waarop je zo’n boodschappentasje van kunststof goed kon (her)gebruiken. Dan was een klein voorraadje best handig. ‘Wie bewaart heeft wat’, zegt tante Dora nog steeds. Dat geldt ook voor een stevig en handig plastic boodschappentasje: als tijdelijk prullenbakje in de badkamer, om er voedsel in te bewaren, als tas voor onvoorziene omstandigheden, plat opgevouwen in je jaszak, of als beschermhoes voor je fietszadel, voor als het gaat regenen. Enzovoort. Elk nadeel heb ze voordeel, zullen we maar zeggen. We zullen ermee moeten leren leven dat er niet overal tasjes bij zijn, net zoals we hebben leren leven dat ze wel voortdurend gratis werden meegegeven. Alles went. En je kunt alles recyclen, dat ook.

LEES MEER:   Je kunt je boodschappen ook meedragen in een gratis kartonnen doos uit de supermarkt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/doe-alles-in-een-gratis-kartonnen-doos/

 

vuurwerk

 Wij neven wensen onze lezers een goed, spaarzaam en plezierig  2016, ook namens onze tante Dora.

                                            Besparen, leven, genieten

 

Dit vind je misschien ook leuk...