ECHT GELD HELPT BESPAREN
Gisteren stond in de media, dat jongeren steeds onverstandiger met geld omgaan, omdat ze steeds vaker betalen met betaalpassen en ander digitaal geld. Daardoor hebben ze geen ‘gevoel’ meer voor echt geld. Geld wordt voor kinderen en jongeren een abstract begrip. Het zijn getallen en pincodes, die niets te maken hebben met de werkelijke wereld.
Dit bericht kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Het is deze week de Week van het geld 2018, nog tot en met vrijdag. Elk jaar vragen instellingen als het Ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank in deze week aandacht voor het fenomeen geld. Daarbij richten ze zich met lesprogramma’s en andere activiteiten nadrukkelijk op jongeren en kinderen. Daar blijkt nog heel wat te winnen. Of liever gezegd: bij de jongeren gaat steeds meer verloren, namelijk het besef dat, als je geld uitgeeft, je het niet meer via een resetknop terugkrijgt. Uitgegeven geld is weg. Dat kan wel eens vervelend worden, als je opeens geld voor noodzakelijke dingen nodig hebt, en je alles al hebt uitgegeven aan ‘leuke’ dingen.
Spaarpot
Blijkbaar is de tijd dat kinderen een paar eurootjes zakgeld in de week kregen, die ze vervolgens in een spaarpot deden, al lang verleden tijd. Jongeren hebben een pasje, waarmee ze kunnen shoppen. Net echt, als echte volwassenen. Even de kaart tegen het apparaat houden, en de spullen zijn van jou. Wegwezen en niet meer nadenken. Tot de rekening komt, en je dik rood blijkt te staan. Waarna pa en ma moeten bijpassen.
We hebben er wel eens vaker over geschreven, dat het betalen met contant geld heel ontnuchterend en daarom heel leerzaam is. Ook voor volwassenen, overigens. Als je bankbiljetten en munten uit je portemonnee haalt en aan de caissière overhandigt, dan zie je dat geld in de kassala verdwijnen. Je kijkt in je portemonnee, en je denkt: ik heb nu geen geld meer om dat leuke T-shirt te kopen, dat ik net in die andere winkel zag hangen. Zo ging het vroeger, toen je nog voor het bankloket in de rij moest staan, om echt geld van je rekening te halen. Heel tastbaar, gemakkelijk te controleren, en aangenaam recht-toe-recht-aan.
De banken vinden het heerlijk, als je elektronisch betaalt: hoe minder pijn het jou doet om te betalen, hoe hoger de schulden. Daar leven creditcardbedrijven van. Zelfs een aantal overheden zou het fijn vinden als echt geld wordt afgeschaft. Dat scheelt een boel werk, onder andere de kas opmaken. Maar voor de consument is cash betalen een heel goede manier om in de gaten te houden wat je uitgeeft. Bovendien is cash geld uitgeven volstrekt anoniem. Geen geheime dienst of hacker kan erachter komen, waaraan jij je contante centjes hebt uitgegeven. Dat is een veilig gevoel, nu de overheid steeds vaker aangeeft dat ze alles over ons wil weten, en alles uit je telefoon, bankrekening of computer mag trekken, als ze daar zin in heeft. Gewoon munten en bankbiljetten: een heel goed en veilig ding.
LEES MEER: Hier de website van de Week van het geld:
https://www.weekvanhetgeld.nl/