HELP! ZOVEEL TOETJES!

Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) vond het hoog tijd om eens onderzoek te doen naar de onbeschrijfelijke hoeveelheid toetjes, die we in de supermarkt voor onze kiezen krijgen. Met meetlint en schuifmaat werd alles onderzocht, met een onvoorstelbaar maar waar resultaat: de gemiddelde supermarkt heeft een koelvitrine met toetjes van zeven meter lengte. Die koelvitrine heeft zes schappen. Met elkaar staat er in zo’n vitrine dus meer dan veertig strekkende meter toetjes. Veertig meter!

dora-toetje-eten

Toetjes van nu zijn niet meer de toetjes van vroeger. In de schappen staan niet alleen gele vla en Mona-puddinkjes met Tova. Je hebt tegenwoordig toetjes die goed zijn voor je gewicht, toetjes die dat absoluut niet zijn, toetjes met vruchten en zonder vruchten, toetjes die goed zijn voor je darmflora, en toetjes met extra vitaminen. Toetjes van zuivel staan pal naast toetjes die nadrukkelijk niet van zuivel zijn gemaakt. Je hebt nog steeds pakken ouderwetse gele vla, naast complete biologische kweekculturen op doktersrecept. Toetjes, toetjes, toetjes. Veertig meter toetjes.

Rode vlokjes

Lees de verpakking eens aandachtig. Dan zie je dat die industriële nagerechten vooral bestaan uit goedkope ingedikte zuivel, geur- kleur- en smaakstoffen, en drie of vier rode vlokjes industrieel bewerkt fruit. En voor al die nepperij van een paar dubbeltjes betaal jij als consument soms vele euro’s per verpakking. Tel uit je winst!

Het geld dat de toetjesfabrikant zo gemakkelijk verdient stopt hij onder andere in zijn eigen eindejaarsbonus. En in de reclame die jou moet overhalen om zijn kleverige zoetwaren te kopen en te eten. Door deze producten in je winkelwagentje te doen investeer je dus in je eigen verleiding, zodat je nog meer van dergelijke toetjes gaat kopen.

FD005285

Stop ermee! Neem jouw toetjesleven in eigen hand en maak voortaan je eigen nagerechten. Om je een beetje op weg te helpen, verraden we je vrijdag een gemakkelijk recept voor een heerlijk eigengemaakt dessert met echt fruit en echte zuivel. Meer zeggen we niet: het moet een beetje een verrassing blijven. Verras je zelf, en laat die peperdure fabriekstoetjes staan. Alle veertig meter.

LEES MEER:   Om alvast te oefenen op het gemakkelijk maken van heerlijke en goedkope toetjes, hier een trifle om je vingers bij op te eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/trifle-met-brownie-en-marmelade/

 

Dit vind je misschien ook leuk...