LEASEN IS DE NIEUWE TREND

Vroeger was leasen iets dat betrekking had op auto’s voor zakelijk verkeer. De ondernemer huurde de auto voor een vast bedrag per maand, en als de auto kapot ging, onderhoud nodig had, of als het model moest worden vervangen door een nieuw, dan kreeg de gebruiker gewoon een vervanger of een nieuwe. Als je een goed leasecontract had afgesloten, dan waren de vaste lasten per maand lager dan wanneer je een auto zou hebben gekocht.

Tegenwoordig kun je werkelijk alles leasen. Laatst hoorden we van iemand die minder goed ter been is, en een elektrisch aangedreven driewieler nodig heeft om mobiel te blijven. Die leaset hij. Als het ding niet goed werkt of als het gebruikersgemak minder is dan gedacht, dan kan hij worden ingeruild voor een ander model. Voor onderhoud wordt gezorgd. En als zelfs het fietsen niet meer mogelijk is, dan kan het apparaat worden teruggegeven. Leasen is gebruikersgemak, zonder bezit.

Wasmachine

Afgelopen week bracht een landelijke krant een reportage over een bedrijf dat bijvoorbeeld wasmachines leaset aan studenten die in een studentenhuis wonen. Zo kunnen de studenten voor een overzichtelijk bedrag in eigen huis wassen, en hoeven ze de vuile was niet meer mee te nemen naar mamma thuis. Bovendien kunnen de studenten gewoon een uit het studentenhuis vertrekkende huisgenoot in het leasecontract vervangen door zijn navolger, zonder dat er ingewikkelde verrekeningen hoeven te gebeuren. Heel handig.

Er zijn wel haken en ogen aan een dergelijke leaseconstructie. Wie op een bepaalde manier rekent, kan tot de conclusie komen dat samen een nieuwe wasmachine kopen toch voordeliger is dan een apparaat leasen. Hetzelfde geldt overigens voor auto’s. Wie relatief weinig rijdt, heeft weinig profijt van leasen. Wie juist meer reist dan het contract heeft vastgelegd, moet soms fors bijbetalen.

Heb jij ervaring met leasen van apparaten en producten? Je kunt altijd een bericht achterlaten op de site of op de Facebookpagina van tante Dora.

LEES MEER:   Ruilen is het nieuwe hebben:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/ruilen-is-het-nieuwe-hebben/

Dit vind je misschien ook leuk...