ZUINIG ZIJN GAAT BETER MET CASH GELD

Je moet oppassen met vreemde ideeën die door machtige ‘experts’ worden verkondigd: voordat je het weet worden ze ook doorgedrukt, dankzij sluwe lobbyisten en rijke zakenpartners. Zo gaan er tegenwoordig stemmen op om het contant geld maar af te schaffen. ‘Iedereen’ betaalt immers al elektronisch. En als de spaarrente straks negatief wordt, dan gaat iedereen maar rondschouwen met bankbiljetten van vijfhonderd euro, die vervolgens voor eeuwig verdwijnen in een oude sok in de linnenkast. Zo komt het economisch herstel nooit op gang. Oplossing: schaf het cash geld maar af. Probleem opgelost.

Dora geld

Als de ‘experts’ zo goed weten wat goed voor ons is, dan kun je ze bijna niet meer stoppen, in deze door ‘experts’ strak geleide wereld. Maar als het contant geld wordt afgeschaft, dan is dat wel een zwarte dag voor mensen die zuinig proberen te leven. Dan moet namelijk echt iedereen elektronisch betalen, en daarmee verlies je snel het gevoel dat je echt geld uitgeeft.

Tegenwaarde

Elke euro in je portemonnee vertegenwoordigt een tegenwaarde. Voor die euro heb je gewerkt, of als je van een uitkering afhankelijk bent: dan heb je daar vroeger voor gewerkt, of heeft een ander ervoor gewerkt. Die euro is de beloning voor een geleverde inspanning. Je werkgever zou je ook een brood of een stuk worst kunnen geven, maar dan heb je zelf geen keuze. Misschien wil je helemaal geen worst, maar een weekeinde in een vakantiehuisje op de Veluwe. Geld maakt het jou mogelijk om de tegenprestatie voor je werk zelf uit te zoeken en met geld te betalen.

Sinds enige tientallen jaren kan dat ook elektronisch, onder andere met een betaalkaart. Die betaalkaart is verbonden met een bankrekening, waarnaar je werkgever of je uitkeringsinstantie het geld heeft overgemaakt. Daar zie je niets van. Daarvoor hoeft in principe geen muntstuk of bankbiljet te worden verplaatst. En als je met je betaalkaart betaalt, dan rinkelt er ook geen stuiver in de kassalade van de winkel.

huishouden geld

Lekker makkelijk, vinden de banken, die aan al dat gemak reusachtige winsten overhouden, waar ze niets voor hoeven te doen. Ze brengen de kosten voor de pasjes en het elektronisch betalen immers in rekening bij de winkelier en bij jou, de consument. Vroeger was een bankpas nog gratis, maar waarom zou je iets gratis weggeven, als je er veel geld voor kunt vragen, ook al doe je er als bank nauwelijks iets voor? De klant komt er toch niet onderuit, want tegenwoordig heb je voor alles verplicht een betaalrekening nodig. ‘Geld afpersen’ heet dat in normaal Nederlands.

Zuinig inkopen

Het ergste is wel, dat je door al dat elektronische betaalverkeer niet meer echt ervaart dat je geld uitgeeft. Je mist het moment waarop je in je portemonnee kijkt en denkt: hmmm, ik moet maar een beetje zuinig inkopen, want mijn beurs is bijna leeg. Je mist het moment waarop je bij de kassa biljetten en munten aan de caissière geeft en heel zeker weet: ik geef nu geld uit! Dat geld dat zij nu aanpakt en in de kassalade legt, en dat ik nu niet meer in mijn knip heb, bijvoorbeeld voor het ijsje waar ik eigenlijk zo’n zin heb.

De omgang met echt geld, geld dat je kunt aanraken en dat per ongeluk in een put kan rollen, de omgang met echt geld laat bij elke betaling weer zien wat je doet: geld uit-geven. Een kaart in een sleuf steken en een cijfercombinatie intoetsen is veel minder concreet. Vraag het mensen maar eens, die zojuist met hun betaalkaart hebben betaald: wat heb je nu net uitgegeven? Velen zullen het je niet kunnen vertellen, zelfs niet bij benadering. ‘Zal wel goed zijn.’

Contactloos

Je kunt zelfs al contactloos betalen: de winkelier peutert het geld ongehinderd en vrijwel ongemerkt van jouw bankrekening, met jouw toestemming. Hoe kun je dan nog het overzicht houden op je inkomsten en uitgaven? Zonder cash geld wordt de beleving van echt geld minder. Met echt geld lukt dat wel. Met echt geld wordt besparen iets om aan te raken, te zien en te ruiken, elke dag, bij elke boodschap. En daarmee wordt besparen veel effectiever. Wij pleiten voor het behoud van munten en bankbiljetten, al was het maar voor de spaarzame mens.

Dora tien euro

LEES MEER:   Doe als proef eens de grote geld-weglek-quiz, en bepaal zelf of je het geld los in je zak hebt zitten:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-grote-geld-weglek-quiz/

 

Dit vind je misschien ook leuk...