DE GROTE GELD WEGLEK-QUIZ

TANTE DORA

beurs met geld

Veel mensen worden tegenwoordig getroffen door werkloosheid en teruggang in hun inkomen. Het treft steeds meer mensen, die nooit gedacht hadden dat hen dat nog een keer zou overkomen. Goed opgeleid, goed gemotiveerd en positief ingesteld, en toch ineens op een bestaansminimum. Dat kan toch niet waar zijn?

Als het financieel goed met je gaat, dan kijk je niet op een eurootje meer of minder. Maar als je ineens dertig procent of minder van je laatstverdiende loon krijgt, dan verandert er toch echt iets in je leven. Het oude, financieel onbezorgde leventje houdt ineens bruut op.

Lang niet iedereen is snel in staat om op tijd terug te schakelen, en zijn of haar uitgavenpatroon in overeenstemming te brengen met het nieuwe, lagere inkomen. Iedereen is geneigd om vast te houden aan de oude manier van geld uitgeven. We leven liever financieel onbezorgd, dan dat we onder ogen zien dat we elke cent moeten omdraaien.

Heb jij momenteel minder te besteden dan vroeger? Hier komt een checklist van gewoontes waaraan je waarschijnlijk nog steeds hecht. Kijk naar de tien vragen, en beantwoord ze eerlijk:beker koffie

 

  • Koop je regelmatig een kop koffie op het station, als je op je trein moet wachten?

broodje snel

  • Neem je liever geen lunchpakket mee van huis en koop je in de pauze meestal even snel een broodje bij de broodjeswinkel?

tijdschrift

  • Loop je wel eens spontaan een tijdschriftenhandel binnen, en koop je één of meer tijdschriften die je leuk vindt?

schoen

  • Kijk je ten minste eenmaal per dag op de site van een webwinkel die schoenen en kleding verkoopt?

webwinkel

  • En bestel je ten minste eenmaal in de twee weken iets bij zo’n webwinkel?

aanbieding 3

  • Zoek je nooit naar de goedkoopste koopjes op internet of in folders?

magnetronmaaltijd

  • Maak je ten minste twee keer in de week een magnetronmaaltijd klaar?

pizza in doos

  • Laat je ten minste één keer in de week een pizza bezorgen, of koop je een snelle hap bij de afhaalchinees of bij de snackbar?

drankje op terras

  • Ga je minstens één keer in de week buiten de deur eten, of drink je met iemand een drankje op een terras?

kraskaart

  • Koop je regelmatig een lot in de loterij of speel je in de lotto?

Als je op tenminste vijf van de tien vragen ‘ja’ geantwoord hebt, dan weet je zeker dat er in jouw boekhouding heel veel geld weglekt. Misschien denk je: ach, af en toe moet je je wat gunnen. Is dat nou zo erg, een kop koffie op het station?

Natuurlijk is het niet erg als je heel af en toe eens een bakje koffie koopt. En als je bulkt van de centen, dan mag je wel drie of vier keer per dag ergens in een koffiewinkel een beker koffie ‘on the move’ kopen.

Maar zelfs voor een simpel bekertje doorsneekoffie betaal je soms al een euro of drie. Als je elke werkdag zo’n beker koopt, dan kom je al snel op vijf maal drie is vijftien euro in de week. Stel dat je veertig weken per jaar werkt, dan kom je op een jaarlijkse uitgave van  zeshonderd euro, alleen voor snelle bekertjes koffie. Niet eens zo bijzondere koffie.

Zeshonderd euro is een boel geld. Een alleenstaande bijstandsgerechtigde moet het met iets meer dan negenhonderd euro doen. Zeshonderd euro is driekwart van het maandinkomen van iemand in de bijstand. Als je dus zelf in de bijstand zit, dan is iedere dag een kopje koffie buiten de deur een onverstandig besluit.

Wat misschien een geringe uitgave lijkt, wordt op jaarbasis een fors bedrag, als je die uitgave dagelijks doet. Reken de langetermijnkosten van dergelijke ‘kleine’ uitgaven eens uit. Je zult versteld staan! Stop er meteen mee, en bespaar onwaarschijnlijk veel geld.

Zelfs als je steenrijk bent, zijn dit uitgaven die niet nodig zijn. Je kunt ook thuis koffie drinken, voordat je de deur uit gaat. Zelfs als je steenrijk bent, is elke besparing er één. Wie geen geld uitgeeft aan zinloze dingen, houdt geld over voor echt waardevolle en leuke zaken. Dat geldt ook voor het geval dat je een pakhuis vol geld hebt.

vakantiekoffer

 

LEES MEER:  Soms vraag je je af: waarom koop ik dit eigenlijk?

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/waarom-koop-je-zoiets-uberhaupt/

Als je op het minimum terecht komt, zijn de uitgaven voor voedsel vaak de enige variabele uitgaven:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/eten-is-vaak-de-enig-variabele-uitgave/verse  boodschappen

 

Dit vind je misschien ook leuk...