ELEKTRISCH FIETSEN IS NIET ALLEEN MAAR ROZENGEUR EN MANESCHIJN

In ons land is het aantal elektrische fietsen de laatste paar jaar explosief toegenomen. Nog even, en vrijwel elke tweede fiets is een E-bike. Elektrische fietsen zijn snel, en door de trapondersteuning kost het fietsen veel minder energie. Het is al gebleken, dat met name ouderen door het fietsgemak geneigd zijn om langere fietstochten te ondernemen. Exploitanten van fietspontjes merken dat ze een nieuw en ouder publiek aan boord krijgen, dat zonder zijn E-bike nooit zo ver zouden zijn gereden.

Dora elektrisch fietsen

Het elektrieke fietsen heeft voordelen, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn zeker nadelen, ook financiële nadelen, waar niet iedereen bij stilstaat. Daarom zetten wij van tante Dora de vijf belangrijkste voordelen en de vijf belangrijkste nadelen van elektrische fietsen nog eens op een rijtje:

De vijf voordelen:

  • Elektrisch fietsen vergt minder lichamelijk inspanning dan gewoon fietsen, waardoor ook mensen die over weinig kracht beschikken (zoals ouderen) in het genot kunnen komen van een fietstochtje.
  • Elektrische fietsen zijn duidelijk sneller, waardoor ritjes korter duren. Dat kan van voordeel zijn in het forensenverkeer.
  • De elektrische fiets stoot zelf geen uitlaatgassen uit, waardoor de luchtkwaliteit in de binnenstad minder wordt belast.
  • Het laden van de accu is schoon en eenvoudig.
  • De elektrische fiets is in zijn gedrag en constructie veel meer een gewone fiets dan een brommer of een snorfiets. Het besturen en het basisonderhoud zijn daarom minder ingewikkeld voor mensen die niet zo technisch zijn.

oma eletrische fietsDe vijf nadelen:

  • De aanschaf van een elektrische fiets is nog steeds redelijk kostbaar, en reparaties aan de motor en de aandrijving moeten vrijwel altijd door de fietsenmaker worden uitgevoerd, wat ook een prijs heeft.
  • Voor de productie van de accu’s zijn sterk vervuilende technieken nodig, onder andere omdat accu’s worden gemaakt van zeldzame ertsen en mineralen die onder slechte en vervuilende omstandigheden in arme landen worden gedolven. Bovendien moeten accu’s vaker vervangen worden dan veel mensen denken, vaak al na een aantal jaren. Accu’s zijn behoorlijk prijzig.
  • Elektrische fietsen blazen geen uitlaatgassen de stad in, maar ze gebruiken wel energie die in een elektriciteitscentrale moet worden opgewekt. De vervuiling is er wel, maar dan op een afstand. Gewone fietsen gebruiken alleen de spierkracht van de berijder, en zijn dus superschoon.
  • De spierkracht die nodig is om een elektrische fiets in beweging te houden is een fractie van de spierkracht die nodig is om een gewone fiets voort te stuwen. Daardoor is het trainingseffect van het elektrische fietsen veel geringer dan zelf trappen, waardoor ook de gezondheidsvoordelen minder zijn.
  • Vooral ouderen verkijken zich nogal eens op de snelheid van de elektrische fiets in relatie tot hun eigen reactiesnelheid. Daardoor raken relatief veel oudere elektrofietsers betrokken bij ongelukken.

oma op fiets

Er zijn dus voordelen en nadelen aan het elektrisch fietsen. De E-bike stelt mensen in staat om te fietsen, die dat aanvankelijk niet meer konden. Maar de milieuwinst is miniem, zelfs ten opzichte van gewone brommers en snorfietsen, mede door de giftige onderdelen van de accu en de vervuilende methoden om de grondstoffen ervan te delven. Bovendien kosten de aanschaf en het onderhoud van de E-bike relatief veel geld, net als het regelmatig vervangen van de accu. De keus is uiteindelijk aan de consument!

LEES MEER:   Met goed opgepompte banden wordt het fietsen al heel wat minder zwaar. Bovendien spaar je er geld mee uit:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/pomp-je-fietsbanden-op-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...