GROEI EN BLOEI MET KOFFIEPRUT

Met zo’n mooie witte sneeuwlaag in je tuin kun het nog maar beter niet doen, maar koffiedik uitstrooien in de tuin is een slimme en gratis manier om je tuin te bemesten. Koffiedik is een goede meststof, waar veel planten zichtbaar van opknappen. Koffiedik is zo’n goede meststof, dat Starbucks in de jaren negentig emmertjes koffieprut meegaf aan de klanten, voor het bemesten van hun tuin. Het scheelde Starbucks veel afvalkosten, en de klanten hadden nog een extra reden om blij te zijn met de koffiewinkel.

Koffiedik is donkerbruin en heeft een fijne, korrelige structuur, waardoor het, eenmaal uitgestrooid, nauwelijks zichtbaar is tussen de planten. Binnen een paar weken wordt het langzaam verteerd en opgenomen in de boden, zonder sporen achter te laten. Koffiedik heeft van zichzelf weinig geur. Het stinkt dus niet, en veroorzaakt geen schimmel of andere viezigheid. Het enige spoor dat het achterlaat, is de goede groei van de planten, waartussen het gestrooid is.

Zonder moeite

Koffiedik is een milde en effectieve meststof en bodemverbeteraar, die zich zonder moeite in de tuin laat hergebruiken. Zorg dat je ergens een plastic emmertje met een afsluitbaar deksel hebt, bijvoorbeeld een emmertje van yoghurt of salades, waar je de prut in verzamelt. Door het deksel heb je geen last van fruitvliegjes en ander ongedierte. Zodra het emmertje vol is, strooi je de koffiedik in de tuin. Doe dat bij voorkeur vlak voordat het gaat regenen. Dan spoelen de korreltjes van de bladeren, en worden sneller in de bodem opgenomen.

Het is ook geschikt voor balkonbakken en bloempotten, uiteraard met mate. Als je koffiedik door potaarde mengt, dan heb je minder potaarde nodig om de potten te vullen, en is je potgrond meteen extra bemest. Nogmaals: je ruikt er werkelijk niets van, en het veroorzaakt geen viezigheid. En als je geen koffie drinkt? Theebladeren zijn ook een goede mest, ze laten zich eveneens gemakkelijk uitstrooien, en ze worden gemakkelijk verteerd.

LEES MEER: Geen knarsende, blazende lawaaimachine op je aanrecht: laat de elegante moka jouw koffie maken, rustig op een laag pitje:

PRIMA KOFFIE VOOR WEINIG GELD: DE MOKA

Dit vind je misschien ook leuk...