DE OUDERWETSE STOFDOEK EN DE ALTERNATIEVEN

TANTE DORA

stofdoek ouderwetse

We hadden het gisteren over een afstoffende tante Dora. In haar jonge jaren had je natuurlijk maar één soort stofdoek: de geweven, enigszins pluizige, katoenen stofdoek. In de zachte doek blijven stof en haren goed hangen, en kunnen zo buitenshuis worden gebracht en uit de doek worden geslagen. Vroeger kon je de Hollandse huizen herkennen aan de stofdoek uitslaande handjes uit de ramen. Huisvrouwen in actie!

Tegenwoordig heeft de oeroude stofdoek felle concurrentie van statische stofdoekjes voor eenmalig gebruik, vochtige schoonmaakdoekjes, en met olie en was geïmpregneerde wegwerpdoekjes om leer of hout te reinigen en te voeden. Het gemak dient de mens, al komt dat gemak natuurlijk wel met een prijskaartje.

schoonmaakdoekjes

De doekjes zijn voor eenmalig gebruik: je haalt het vuil weg en gooit doekje en vuil samen weg. Opgeruimd staat netjes. Maar de fabricage van de reinigingsdoekjes, het impregneren met de reinigende vloeistoffen, en de verpakking in goed af te sluiten, plastic buideltjes kost vrij veel geld, energie en grondstoffen.

De stof waarvan de wegwerpdoekjes zijn gemaakt verteert niet in de natuur. Het is een soort kunststof. Je moet zulke doekjes ook niet door het toilet spoelen, want dan krijg je geheid verstoppingen. Ze horen bij het restafval, en moeten daarom verbrand worden. Samen met de resten van de reinigingsvloeistoffen die erin zaten, en die ook een boel chemie bevatten.

De prijs die je betaalt is dus dubbel: de doekjes zijn duur, en ze zijn belastend voor het milieu. Dat wil niet zeggen dat je zulke doekjes nooit mag gebruiken. In winkels als Action zijn ze voor een handvol dubbeltjes te krijgen, veel goedkoper dan de dure A-merken. Dat houdt de kosten in bedwang.

En het kan handig zijn, als je snel een kledder plakkerige viezigheid wilt opruimen, en je niet meteen een sopje wilt maken. Volgens één van de nichten kun je met de meubelreinigingsdoekjes ook heel goed hardstenen vensterbanken tot glimmen brengen. Handig, allemaal.

En met een speciale veger kun je met zo’n statisch stofdoekje op een heel aangename manier stof en haren van de vloer verwijderen, beter en gemakkelijker dan op je knieën met een stofdoek. Desondanks is er voor elk speciaal wegwerpdoekje een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief te verzinnen. Een stuk van een oud T-shirt en wat vloeibare meubelwas doet het ook. En de aloude Hollandse stofdoek kost bijna niks, en stoft een hoop. Een beetje ouderwets, zal de hippe huisvrouw of huisman zeggen. Maar van ouderwets is nog niemand doodgegaan, zegt tante Dora altijd.ouderwetse poetsmiddelen

LEES MEER:  Tante Dora is een zuinige huisvrouw, die ook bij het poetsen en schoonmaken op de kleintjes let. Lees onder andere deze tips eens:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/poetslappen/

poestlappen

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/goedkoop-schoonmaken/

&

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/gebruik-je-goeie-sopje-voor-nog-wat/

emmer sop

Dit vind je misschien ook leuk...