GEMAKKELIJKE EN GOEDKOPE, ZELFGEMAAKTE ROERBAKSAUS 

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

roerbakken

Om je te laten zien hoe gemakkelijk je zelf een roerbaksaus kunt maken, hier een recept met producten die de meeste mensen wel in huis hebben, of in huis zouden moeten hebben. Voor een saus voor vier porties roerbakschotel heb je nodig:

Dora roerbaksaus 1 klein

  • vier tot vijf eetlepels ketjap asin (zout) of gewone ( niet te zoete) sojasaus
  • twee theelepels sambal (iets meer als je van pittig houdt)
  • een afgestreken theelepel gemberpoeder
  • een mespuntje kerrie of currypoeder
  • twee volle theelepels aardappelmeel (voor de binding)
  • een scheut water

Meng alle ingrediënten in een kommetje, tot het aardappelmeel is opgelost. Zodra de groenten en eventueel het vlees of vis van de roerbakschotel gaar zijn, giet je het sausje erbij. Kijk of er genoeg vloeistof in de pan zit. Giet er desnoods nog wat water bij. Laat het even oppruttelen: klaar! Je zult zien dat het aardappelmeel voor een prima binding heeft gezorgd, zonder er direct een compote van te maken.

Behalve ketjap kun je ook andere sauzen gebruiken, zoals hoisinsaus, oestersaus en blackbeansaus. Koop ze bij de toko en varieer er eens mee. Je zult merken dat een kleine investering in dit soort Aziatische sauzen jou in staat stelt om voortdurend nieuwe smaakjes toe te voegen aan jouw roerbakschotels. Simpele ingrediënten worden op deze manier tot tongstrelende en exotische gerechten. Voor weinig geld.Dora roerbaksaus 2 klein

Het thema ‘roerbaksauzen’ geeft maar weer eens aan hoe lonend een bezoek aan jouw plaatselijke toko kan zijn.

toko 3

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...